Wolfheart – King Of The North

Tuomas Saukkonen en zijn Fins/Griekse roedel wolven van Wolfheart zitten niet stil. In  2021 was er nog de EP Skull Soldiers, met net een jaartje daarvoor de erg sterke melodische death/blackmetalkraker Wolves Of Karelia. Het lijkt wel of de wolven nog niet uitgelopen zijn. Met deze zesde langspeler proberen ze immers meer terreinwinst te boeken en opnieuw ook meer slachtoffers te vinden om zich aan te goed te doen. Deze Fins/Griekse formatie heeft een typisch geluid. Je herkent hem uit de duizend, net als het gehuil van een wolf erg typisch lijkt te klinken. De vier heren maken nog altijd meer dan oerdegelijke death metal met een stevige beet black metal. Nergens vergeten ze echter de nodige melodie en epiek/heroïek erin te verwerken.

Wolves Of Karelia, de vorige plaat die ook uitkwam via Napalm Records, bleek voorzien te zijn van een aantal melodisch death/blackmetalparels met op kop Hail Of Steel. Ook van deze King Of The North kregen we al wat voorproefjes, onder de vorm van The King of Ancestor. Maar daar ontbrak voor mij toch wat het echte vuurwerk in. Op deze laatste  single werden we wel vergast op cleane vocalen van niemand minder dan Killswitch Engage-frontman Jesse Leach. Tevens lees ik dat ook Karl Sanders (Nile) op Cold Flame zijn ding komt doen. In het concept van het geheel van Wolfheart zijn dit, naar mijn mening, toch wat eigenaardige keuzes. Of toch niet? De heer Saukkonen doet eigenlijk al jaren zijn ding en het mag ook geschreven worden, hij doet dit zeer goed.

Skyforger, het eerste nummer, daagt je zeven minuten lang uit. Uitdagen om weg te rennen van de roedel. Lukt natuurlijk niet, ze zijn met vier en veel te sterk. Een heerlijke, donkere pianopartij herbergt een meesterlijke melodie in zich. Jammer dat er niet, zoals zo vaak op de Wolfheart-platen onmiddellijk van jetje wordt gegeven. Er wordt gekozen om het geheel eerst zompig en vochtig op sleeptouw te nemen. Gelukkig kiest de heer Kauppinen op een gegeven moment wel om er een rollend dubbele bastapijt onder te steken net voor de heer Silvonen een kletterend baslijntje presenteert. En dan word je voor het eerst op deze plaat geconfronteerd met de warmere, cleane zanglijnen van de heer Karzis. Het is een erg afwisselende opener geworden, dit Skyforger. Ook een donkere, akoestische gitaarpartij laat het hoofdthema nog eens terugkomen en dan, jawel, de blastbeat! Eindelijk! Daar kennen we de heren toch voor.

Vervolgens krijgen we Ancestor met de toch wel sterke zangpartij van de heer Leach die welgekomen afwisselt met de typische Wolfheart-dynamieken op gitaar en drum. Met zijn krachtige, robuuste drumspel en dito gitaarwerk kan een nummer als Desolated Lands eigenlijk op elke Wolfheart-plaat neergepoot worden. De afdruk die dit nummer maakt is immers erg herkenbaar, net als het vervolg van de plaat trouwens. Voor mij zitten daar geen bijkomende uitschieters tussen. Wel nog te vermelden is het erg sterke soleerwerk op gitaar. Is het Karzis of de meester, Saukkonen, zelf?

Verbazen doet Wolfheart op deze plaat opnieuw niet. Het is een meer dan degelijke plaat geworden. De cleane vocalen van de heer Karzis zijn goed en sterk te noemen. Mijn persoonlijke voorkeur gaat echter uit naar deze van de heer Saukkonen zelf dan wel naar deze van Lars Eikind, de man die met de heer Saukkonen samenwerkte in Before The Dawn. Daarnaast begrijp ik de keuze van de gasten op deze plaat niet goed en het lijkt me dat de authenticiteit van de band wat verloren doet gaan. Laat je echter door deze persoonlijke overpeinzing niet tegenhouden om ook deze plaat aan je collectie toe te voegen. Want ook deze keer druppelt het bloed van het zoveelste slachtoffer van deze roedel, Wolfheart genaamd, gewoon van je draaitafel af, bij het afspelen van dit King Of The North.

Score:

85/100

Label:

Napalm Records, 2022

Tracklisting:

 1. Skyforger
 2. Ancestor
 3. Knell
 4. Desolated Land
 5. The King
 6. Cold Flame
 7. Headstones
 8. Fires Of The Fallen
 9. Eternal Slumber

Line-up:

 • Tuomas Saukkonen – Zang, gitaar
 • Vagelis Karzis – Gitaar, zang
 • Lauri Silvonen – Basgitaar
 • Joonas Kauppinen – Drum

Links: