Wolfheart – Skull Soldiers

Het zijn een stel bezige wolfjes bij het Finse Wolfheart. Sinds 2013 hebben ze de metalwereld al kunnen verblijden met maar liefst vijf langspelers. Vorig jaar kwam nog het goed ontvangen Wolves of Karelia uit. Collega Joris schreef daar een treffende recensie bij en dito introductie van de band. Die herhaling van zetten ga ik jullie hier niet mee lastig vallen.

Het is nog wel leuk om te vermelden, iets dat de eerder genoemde recensent nog niet heeft verklapt, dat de laatste langspeler thematisch is opgebouwd rondom de winteroorlog tussen Finland en Rusland ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Daar ga ik niet teveel over uitweiden, maar met name het feit dat een zwaar onderbemande Finse strijdmacht het grote Rode Leger wist tegen te houden biedt natuurlijk voer voor een verzameling heroïsche nummers. Door redenen die ons allemaal bekend zijn had opperwolf en bandleider Tuomas Saukkonen nog wat extra tijd over om enkele verhalen uit te werken tot twee compleet nieuwe nummers. Dat kun je met recht een geluk bij een ongeluk noemen!

Skull Soldiers en Hereditary vertellen ons het verhaal van een kleine elitegroep van soldaten uit het Finse leger die schedels en skeletten op hun helmen tekenden ten tijde van de winteroorlog. Eerstgenoemde track bevat onwijs bruut riffwerk, vlammende blastbeats en venijnige grunts volledig passend in het thema. De solo richting het einde van het nummer laat de toegevoegde waarde van Vagelis Karzis (ex-Rotting Christ) nog maar eens horen. Hereditary is meer gebalanceerd. Uitgedachte gitaarlijnen, subtiele orkestratie op de achtergrond en wederom een lekkere solo maken dit een klassieke Wolfheart-kraker.

Verder krijgen we op deze EP nog een toetje in de vorm van een akoestische versie van het waanzinnige Aeons of Cold. Een mooie variatie op het aanbod van Wolfheart. Het zou me niet verbazen als dit de liveshows gaat halen, als die weer tot de mogelijkheden gaan behoren. Al moet ik zeggen dat ik toch de voorkeur geef aan de ‘originele versie’. Over liveshows gesproken… Tot slot geeft Wolfheart ons alvast een voorproefje van hoe een concert er aan toe zou gaan met een live registratie van Reaper, afkomstig van de laatste langspeler. Dit doet met weemoed verlangen naar een dampende concertzaal!

Eindoordeel: ben je fan van Wolfheart en vond je Wolves of Karelia helemaal te gek? Aanschaffen, downloaden (wel betaald natuurlijk, kom op!) en streamen die handel!

Label:

Napalm Records, 2021

Tracklisting:

  1. Skull Soldiers
  2. Hereditary
  3. Aeon of Cold (akoestisch)
  4. Reaper (live)

Line-up:

  • Tuomas Saukkonen – Zang, gitaar
  • Vagelis Karzis – Gitaar
  • Lauri Silvonen – Basgitaar
  • Joonas Kauppinen – Drums

Links: