Wizardthrone – Hypercube Necrodimensions

Een piraat, een kobold en een tovenaar zitten in een kroeg. Opeens vraagt die piraat aan de andere twee: wat denken jullie ervan om een metalband te beginnen? En zo geschiedde. Thematisch vertelt dit Wizardthrone een verhaal over een andere dimensie, miljoenen lichtjaren van onze aarde verwijderd. Muzikaal wordt de luisteraar een bombastische reis voorgeschoteld die dwars door het multiversum en diverse realiteiten heengaat. Noem mij een nerd, maar mijn interesse is meer dan bovengemiddeld gewekt. Als er een variant van Loki in het vacuüm aan het einde van de tijdlijn een extreme metalband zou zijn begonnen, dan weet ik zeker dat het precies als dit Wizardthrone zou klinken. Nerdgasm gegarandeerd.

Die piraat, kobold en tovenaar zijn overigens niet willekeurig gekozen in de openingszin uit de voorgaande alinea. We hebben hier zowaar te maken met een heuse supergroep. Wizardthrone bevat namelijk leden van Alestorm, Gloryhammer, Necrogoblikon en Aether Realm. Denk bij het horen van deze bands (en het zien van de bandfoto) overigens niet dat we hier te maken hebben met wederom een sterk staaltje carnavalsmetal. Deze nieuwe formatie uit de stal van Napalm Records tapt namelijk uit een heel ander vaatje. Een mix van melodische (technische) death, symfonische black, wat sporadische power metal, en dat alles ingepakt in epische grootsheid, zorgt voor een waar ruimtespektakel. Enkele referenties vraagt u? Nou denk aan een liefdesbaby van …And Oceans, Wintersun en Dragonforce. Verder vinden we op dit schijfje nog gastoptredens van artiesten die verbonden zijn aan Swallow the Sun, Dark Fortress en Wilderun. Als dat geen hoge verwachtingen schept, dan weet ik het ook niet meer.

Die hoge verwachtingen worden deels geschapen door de aanwezigheid van Christopher Bowes (zanger bij Alestorm en toetsenist bij Gloryhammer). Hij heeft meer zijprojecten dan vingers en is betrokken (geweest) bij een shitload aan bands en muziekprojecten. Ook bij Wizardthrone is zijn vingerafdruk duidelijk zichtbaar. Naast het verzorgen van de toetsen is hij namelijk ook de verteller die het concept van dit album aan elkaar praat. Deze verhalende stukken vinden we terug doorheen het gehele album en maakt dat je als luisteraar wordt meegenomen in de wereld en thematiek die deze transgalactische tovenaars aan ons willen openbaren. Dit vertoont wat dat onderdeel betreft gelijkenissen met de verhaallijnen die om zijn andere band Gloryhammer hangen. Dat geeft de muziek een extra dimensie, naast de multiversele dimensies die de muziek thematisch al behandelt, waardoor het geheel simpelweg intrigerend blijft.

De intrige start meteen met opener en opwarmer Black Hole Quantum Thermodynamics. Na een korte inleiding, waar de symfonische elementen al in vol ornaat aanwezig zijn, word je direct het zwarte gat dat Wizardthrone heeft gecreëerd ingezogen. Striemende drums, razende screams en knetterend riffwerk zorgen voor een totale immersie. De symfonische elementen liggen er dik bovenop en zorgen ervoor dat elke kans tot ademruimte volledig in het eeuwige niets van de ruimte verdwijnt. Na iets meer dan drie minuten razernij zijn we volledig opgewarmd voor wat nog komen gaat.

Dit Hypercube Necrodimensions vormt een onwijs coherent geheel waar het eerder genoemde verhalende aspect een belangrijk onderdeel van uit maakt. De ene keer vinden we daar wat meer power metal in terug zoals bij Frozen Winds of Thyraxia en het uitermate lang getitelde The Coalescence of Nine Stars in the System Once Known as Markarian-231. De andere keer ligt juist de symfonische black wat meer op de voorgrond zoals in Forbidden Equations Deep Within the Epimethean Wasteland. Verdomme zeg, die tovenaars uit de andere dimensie houden wel van een hoop woorden om een nummer mee aan te duiden. Maar ze kunnen ook een potje donkere materie op ons loslaten zoals in Of Tesseractual Gateways and the Grand Duplicity of Xhul. Dreigend en bruut, maar telkens met die kenmerkende melodische- en epische boventoon.

Een supergroep is uiteindelijk niet simpel de opgetelde som van de individuele artiesten. Naam of geen naam, de muziek moet voor zichzelf spreken. En laat deze mannen van Wizardthrone nou precies dat doen. Of ze hebben een buitenaards goede spreuk op me losgelaten.

Score:

91/100

Label:

Napalm Records, 2021

Tracklisting:

 1. Black Hole Quantum Thermodynamics
 2. Frozen Winds of Thyraxia
 3. Incantation of the Red Order
 4. Forbidden Equations Deep Within the Epimethean Wasteland
 5. The Coalescence of Nine Stars in the System Once Known as Markarian-231
 6. Of Tesseractual Gateways and the Grand Duplicity of Xhul
 7. Hypercube Necrodimensions
 8. Beyond the Wizardthrone (Cryptopharmalogical Revelations of the Riemann Zeta Function)

Line-up:

 • V. Morbistopheles Jones – Zang, basgitaar
 • M. Archistrategos Barber – Zang, gitaar
 • M. Xaviculus Bell – Gitaar
 • C. Hyperiax Bowes – Keyboard
 • E. Wizardthrone Brown – Drums

Links: