Wizard Rifle – Wizard Rifle

Een nieuwe LP van sludgy, psychedelisch, thrash, noise duo Wizard Rifle. Zo willen de heren blijkbaar bekend staan. Ze zijn zelf onder de indruk van het feit dat ze met z’n tweeën deze bak herrie hebben voortgebracht. Het geluid van de band ligt ergens tussen Mastodon, Electric Wizard en Fu Manchu. Kenmerkend zijn de groezelige grooves, die afwisselen met de schreeuwerige vocalen van beide mannen.

Speak Loud Say Nothing uit 2012 en Here in the Deadlight uit 2014 waren de voorgangers. Het waren geenszins albums die een miljoenenpubliek gingen aanspreken. Hoewel het experimentele geluid van de band aansprak, was het niet solide genoeg om een onuitwisbare indruk achter te laten. Deze LP? Dat is van hetzelfde laken een pak.

Rocket to Hell geeft een kijkje in de keuken van deze band. Het charmante, onstuimige drumwerk wordt met een dikke stonerriff onderbouwd. De vocalen zijn harmonieus, grungy, en staan wat vaag in de mix. Het is opgefokt, en na het thrashy begin volgt een psychedelisch middenstuk. Daarna stijgt de raket nogmaals op, en wordt er weer onstuimig op los gemusiceerd. Een hoop afwisseling dus gelijk. Het dissonante begin van Beneath the Spider tracht schreeuwerig over te komen. Dat lukt. De zang in de refreinen is in idee goed, in de uitvoering matig. Het vervolg is onnavolgbaar, en lijkt op een kind dat nu al een uur half jankend aan moeders trui staat te trekken, omdat het zo graag een ijsje wil. Nee, je krijgt geen ijsje. Het lijkt op herrie maken om het herrie maken. Goede ideeën zitten er zeker in. Het komt alleen toevallig over, en het is bijna verrassend als er daadwerkelijk wordt gemusiceerd, in plaats van het constante (letterlijke) overschreeuwen van jezelf. Deze LP heeft vijf vrij lange nummers. De lengte van de nummers in combinatie met deze stijl? Geen goed idee.

Het tuft lekker door, dit album vol gemixte geluiden en richtingen. Het is niet dat de mannen niet kunnen spelen. Het is alleen gewoon een hoop geschreeuw en drukdoenerij zonder echt richting te hebben. We vliegen van de ene invloed in de andere, maar het komt ongecontroleerd en doelloos over. Een gevalletje “Speak Loud, Say Nothing”. Ietsje minder schreeuwen, ietsje meer keuzes maken.

Score:

60/100

Label:

Svart Records, 2019

Tracklisting:

  1. Rocket to Hell
  2. Caveman Waltz
  3. Beneath the Spider
  4. Funeral of the Sun
  5. V

Line-Up:

  • Max Dameron – Gitaar, Vocalen
  • Sam Ford – Drummer, Vocalen

Links: