Witherfall – A Prelude to Sorrow

Eén van de betere debuutplaten van vorig jaar binnen het heavy/powermetalgenre met een progressieve toets, was het uit Los Angeles afkomstige Witherfall. Slecht kon het uiteraard moeilijk worden, als Jake Dreyer van Iced Earth een gitaar vastneemt en Joseph Michael van Sanctuary alles inzingt. Nocturnes and Requiems was op die manier een fijn schijfje geworden, dat ik jammer genoeg te laat ontdekte voor de toenmalige jaarlijst. A Prelude to Sorrow heeft in elk geval grote schoenen te vullen, een jaar na de release van de eerste plaat. Alvast kan gezegd worden dat de titel bedriegt, want dit is helemaal geen kommer en kwel geworden.

En toch past het wonderbaarlijk goed bij het materiaal dat op deze langspeler staat. Deze nieuwkomer klinkt op heel wat momenten veel donkerder, waarbij logge gitaarpartijen een doomerige sfeer creëren (We Are NothingMoment of Silence, …), maar het groovy geheel nog steeds erg fris klinkt en er een aardig progressieve opbouw wordt gepresenteerd. Hoewel sommige van deze nummers wel wat langdradig kunnen worden, klopt het totaalplaatje van de tracks en komt er een desolaat sfeertje op je af door zanger Joseph die beklemmend zijn teksten overbrengt.

Nevermore en King Diamond waren reeds de namen die opkwamen bij de vorige plaat en vanaf Communion of the Wicked dikt die vergelijking weer wat aan. Lekker progressieve, groovy weefsel met wat symfonie en een enorme vocale uithaal hier en daar. Op Maridian’s Visitation neemt de band dan weer even wat gas terug met een semi-akoestische track die langzaamaan wat dreigender wordt en uitbarst in de toptrack van deze plaat: Shadows. Het hoogtepunt van de dreiging die je op deze plaat voelt, met eveneens een refrein dat heel wat Candlemass-trekjes heeft. Na de rustigere nummers Ode To Despair, dat voorzien werd van een clip en dat ergens mooi de sfeer van de plaat dekt, en The Call haalt Witherfall tot slot nog één keer briljant uit met gigant Vintage. Wederom erg emotioneel geladen, maar met een lekkere opbouw gebracht waardoor deze elf minuten niet gaan vervelen.

Het is moeilijk om deze plaat op zich te vergelijken met de voorgaande. Een debuut klinkt vaak beter en was ook technisch veel heviger, maar op deze tweede langspeler laat Witherfall zich gewoon van een iets andere kant horen. Meer doomgericht en zwaarmoedig, waarmee het ook perfect levert wat je verwacht bij het lezen van deze titel. Dit alles gepresenteerd door prima muzikanten die een evenwichtig en technisch geheel afleveren. Tip voor liefhebbers van het genre!

Score: 

82/100

Label:

Century Media, 2018

Tracklisting:

 1. A Prelude to Sorrow
 2. We Are Nothing
 3. Moment of Silence
 4. Communion of the Wicked
 5. Maridian’s Visitation
 6. Shadows
 7. Ode to Despair
 8. The Call
 9. Vintage
 10. Epilogue

Line-up:

 • Anthony Crawford – Bas
 • Jake Dreyer – Gitaar
 • Joseph Michael – Zang, synth
 • Steve Bolognese – Drums
 • Fili Bibiano – Gitaar

Links: