Witchery – Nightside

In de periode 2011-2016 was het rustig rondom Witchery. De band toerde nog wel, met op zang Emperor Magus Caligula die eerder Dark Funeral bij elkaar schreeuwde. I Am Legion werd in 2017 het eerste album met Angus Norder op de keel. Wie dacht dat de albums vanaf dat moment als warme broodjes van de balie zouden glijden heeft het mis. Maar liefst weer vijf jaar liet de band de wereld wachten op Nightside, maar hier is hij dan. De foeilelijke occulte jaren ’70 albumhoes is de lelijkste van een Witchery-album tot nu toe, maar het zal wel cultpunten opbrengen of iets dergelijks. Hoop ik.

Snel door naar de muziek: Storm of the Unborn laat horen dat de band moderne invloeden zeker meeneemt. Denk aan Abbath voor de riffs en Slayer voor het thrashen, dat is waar Witchery begint. Een leuke hitsingle met een catchy refrein dat knipoogt naar, nee, danst met Immortal. Een nummer dat met zijn pakkend refrein aanmoedigt om de plaat een kans te geven. Witching Hour leunt eerst zwaar op de ritmesectie. De militaristisch gebrachte teksten bouwen gewillig op naar de Witching Hoooouuuur! Met een vleugje thrash klinkt het vurig. De solo is creatief en voorkomt dat het nummer in een al te monotone toon vervalt. Don’t Burn The Witch is speels en geeft een bassolo weg. Goddomme, ik rock de tent uit hier!

Korte liedjes tussendoor om de flow te breken doen meestal meer kwaad dan goed. Witchery brengt Er Steht In Flammen en Under The Altar in. Het zijn geen briljante toevoegingen, maar het maakt sfeer. Het geeft wat diepgang naast de rockende tracks. Churchburner heeft flitsend solowerk dat op een knappe wijze is geïntegreerd in de track, met afsluitend een heuse breakdown. Crucifix and Candle gaat een stuk trager te werk en mag de ballad van de plaat genoemd worden. De band hangt wat teveel naar heavy metal hier, waardoor de energie en voortvarendheid van de rest van het album geen recht wordt gedaan. Die ga je skippen na een paar keer. A Forest of Burning Coffins trapt het gaspedaal nog eens in. Nightside met zijn occulte ambient en drastische songstructuur knipoogt meer naar occulte zaken als Funeral Mist (As A Garment bijvoorbeeld). Onderhoudend, maar gezien de rest van het album had ik als titeltrack eigenlijk een meedogenloze ‘banger’ verwacht.

Nightside is een gebalanceerd en intelligent Witchery-album, dat diepgang kent en dat anderzijds riffgebaseerd te werk gaat. Nightside is een kwaliteitswerk, maar de coherentie kent zijn mindere momenten. Het eerste gedeelte van het album is het leukst, maar als je een lekker thrashalbum zoekt, hoef je niet verder te zoeken. Op het album zijn genoeg aanknopingspunten voor de liefhebbers te vinden om van te genieten. Weer vijf jaar wachten, dat is waar ik het meest tegenop zie…

Score:

83/100

Label:

Century Media, 2022

Tracklisting:

 1. Witching Hour
 2. Don’t Burn the Witch
 3. Storm of the Unborn
 4. Er steht in Flammen
 5. Popecrusher
 6. Left Hand March
 7. Under the Altar
 8. Churchburner
 9. Crucifix and Candle
 10. A Forest of Burning Coffins
 11. Nightside

Line-up:

 • Rikard Rimfält – Gitaar
 • Patrik Jensen – Gitaar
 • Chris Barkensjö – Drums
 • Angus Norder – Vocalen
 • Victor Brandt – Basgitaar

Links: