Winter Willow – Existentiell Vånda

De Zweed Rasmus Rolling is de man achter Winter Willow. Sinds 2012 is hij schijnbaar actief, maar er is verdomd weinig te vinden over de voorgaande albums, EP’s, splits. We moeten het doen met de informatie die te vinden is op Bandcamp. Op Metal Archives is dit heerschap vooralsnog niet geregistreerd. Wel lezen we in de promo dat Winter Willow met de wortels in het depressieve blackmetalgenre is verankerd. Existentiell Vånda is echter een depressieve post-rockplaat, zijn eerste wat dat betreft. Nou, tot zover de aangegeven genrecategorisering.

We krijgen 38 minuten aan vrij sombere post-rock te verwerken op dit Existentiell Vånda. Qua vocalen onderscheiden we een gesproken stem en een zeer klagende blackmetalschreeuw uit de betere DSBM scene. Dit alles in de eigen Zweedse taal, dit komt de sfeer in dit geval ten goede, want het geheel laat zich horen als wat ongrijpbaar en mysterieus. Slechts tijdens Medvetet Olycklig gaat de sfeerzetting wat de positieve kant op, mede veroorzaakt door een te vrolijke rock ‘n roll passage.

Het spel is zeer eenvoudig, geen complexe gitaarriffs, of andere fratsen. De sfeer is evengoed intrigerend, maar er komt een moment dat we het wel allemaal hebben gehoord. Het is lastig om met zo weinig variatie de aandacht van de luisteraar vast te blijven houden. Als die variatie dan gezocht moet worden in een zacht snikkende Rasmus tegen het einde van Frusen in i Själen, krijg ik jeuk op allerlei plaatsen waar ik het niet wil hebben. Met zeer destructieve vocalen tijdens I en Värld av Ensamhet kan dit album helaas ook niet meer overtuigen.

 
Begrijp ons niet verkeerd, de heer Rasmus Rolling doet zeker wel zijn best, maar dit is typisch zo’n geval waarbij het eerder vrijgegeven nummer Självmordstankar till Morgonkaffet direct het beste paard van stal is. Het verwachtingspatroon klopt dan gewoon niet. En daar moeten we dan ook een passend cijfer op plakken, hoe jammer dat ook is. Dus beste heer Rolling, doe mij de volgende keer een album met zelfmoordgedachten voor mijn kopje ochtendtroost. Of voeg u weer bij de obscure DSBM scene van Halmstad alstublieft.

Score:

55/100

Label:

Talheim Records, 2023

Tracklisting:

1. Besviken På Livet
2. Självmordstankar till Morgonkaffet
3. Kosmisk Psykos
4. Medvetet Olycklig
5. Frusen in i Själen
6. I en Värld av Ensamhet

Line-up:

  •  Rasmus Rolling – Alles

Links: