Wino – Forever Gone

Wino (Saint Vitus, The Obsessed) brengt met Forever Gone zijn derde akoestische soloplaat uit. Met dit project maakt hij melancholische en doomy Americana. Het is dat het Wino is, maar eigenlijk bespreken we dit genre hier bij Zware Metalen niet echt.

Ik ben geslacht. Ik heb dermate veel kippenvel van opener Forever Gone gekregen, dat men mij voor kip aanzag. Vervolgens ben ik door de kippenslachter opgehaald en omgetoverd tot een bakkie gefrituurde chickenwings. Een warme melodie zoeft voorbij onder het prachtige stemgeluid van Wino, in dit tragische liedje met een fantastische dynamiek. The Song’s at the Bottom of the Bottle, zo zijn deze liedjes uitstekend door Wino zelf samengevat. Zachte en harde tokkels en licht beschadigde vocalen vullen het muzikale landschap van oude woestijnstadjes en rokende cowboys. Na deze drie hits volgt No Wrong nog, met volhardende teksten. Daarna gaat het helaas bergafwaarts met het album. Crystal Madonna weet nog wat melancholie op te wekken met een kampvuurliefdesverdrietliedje. Dat is hierbij een nieuw woord. De rest van de liedjes is toch wat eentonig en eenvoudig. Niet dat het slecht is uitgevoerd natuurlijk, maar het is niet memorabel. Je moet voor de grap het album eens van achter naar voren afspelen. Je zal zien dat het steeds beter wordt. Afsluiter Isolation is een heel vrolijke song, die vooral daarom maar lastig te begrijpen is. De newwaveriffs lijken van een ander album te komen. Het klinkt als een bonusnummer. Een licht verwarrende ervaring.

Op Forever Gone staan een paar songs van wereldklasse en een paar duidelijke vullertjes. Het is toch wat teleurstellend dat de tweede helft van het album zo simplistisch klinkt. De emotie zit er net wat minder in verweven dan de oprecht deprimerende eerste helft. Met de eerste helft mag je als luisteraar ook tevreden zijn. Als je eerder werk kon waarderen, moet je deze dan ook gewoon aanschaffen. Het is wel moeilijk om er een cijfer aan te geven…

Score:

78/100

Label:

Ripple Music, 2020

Tracklisting:

 1. Forever Gone
 2. Taken
 3. The Song’s at the Bottom of the Bottle
 4. No Wrong
 5. Dark Ravine
 6. Dead Yesterday
 7. You’re So Fine
 8. Crystal Madonna
 9. Lavender and Sage
 10. Was, Is, Shall Be
 11. Isolation

Line-up:

 • Wino – Alles

Links: