Wind Rose – Wintersaga

Diggy, diggy hole. Diggy, diggy hole’. Wie heeft dit verdraaid pakkende refrein nou nog niet gehoord? Met deze track kwam de Italiaanse power/folkmetalband Wind Rose in één klap gelijk op alle radars tevoorschijn en kregen de mannen flinke aandacht van de media. Deze maand brengen zij het album Wintersaga uit, dit is alweer het derde studioalbum. Leg je pikhouweel gauw weg, pak een pul bier en een stuk goed vlees. Het is namelijk tijd voor een feestje!

Voor de metaalhoofden die deze band nog niet kennen: Wind Rose is een band uit het bijzondere dorpje Pisa in Italië en maakt een vrolijke en toegankelijke mix van power-en folkmetal. De teksten zijn voornamelijk geïnspireerd door de briljante verhalen van J.J.R. Tolkien. Verschillende elementen uit zijn verhalen komen voorbij op hun albums, zoals De Negen (ook wel bekend als de Nazgul), maar ook de orcs en andere wezens komen aan bod. Op het gloednieuwe album Wintersaga is het de beurt aan de Dwergen!

De plaat begint met afspelen en gelijk hoor je de hamerslagen op het aambeeld, als ook de oorlogsdrum en chants. Kort daarna begint de orkestratie met een behoorlijk folky melodie, welke redelijk episch aanvoelt. De verwachtingen zijn dan ook gelijk hooggespannen. Nummer twee pakt door op de melodielijn waarmee de opener eindigt en begint met een flink stukje groove. Deze groove verdwijnt echter even als er na een halve minuut een zootje blastbeats van de drummer afkomt. Maar geen zorgen, de sfeer bij dit stuk blijft dezelfde en het feestje keert kort daarna weer terug. En dat is bier nummer één achter de kiezen…

Het feestje gaat onverbeterlijk door en het bier zal vloeien! Met de track Drunken Dwarves is het volop aan en heerlijk genieten van een uptempo nummer met een flinke hoeveelheid jolige stukken. Dat tweede biertje smaakt hier verdraaid goed bij, moet ik zeggen… Dan volgt het nummer waar de laatste maanden aardig wat ophef over is in de media. De cover, getiteld Diggy Diggy Hole, oorspronkelijk van Yogscast (wie, zegt u?) heeft misschien wel het meest pakkende refrein op het hele album. Toegegeven, het herhaalt zich wel erg vaak in het nummer. Maar als je nagaat dat het nummer is ontstaan door twee vrienden die Minecraft aan het spelen waren en tijdens het graven van een constructie dit inmiddels legendarische meme-refrein begonnen te zingen, dan wordt het idee dat een folkmetalband dit covert toch steeds leuker! Shit, het derde biertje is alweer aangebroken.

Met de track There and Back Again treedt een iets serieuzere kant van de heren aan. Dit nummer bevat een episch blastbeatstukje waar Wintersun trots op zal zijn en verder heeft het nog een paar prachtige intermezzo’s. Het gitaarspel en het gepingel op de toetsen dragen enorm bij aan een bombastische, maar soms ook betoverende sfeer. Het melige gedoe is hier wat teruggedrongen en er zijn zowaar wat (kleine) composities met mineurakkoorden aanwezig. Samen met de fijne tracks Wintersaga, Drunken Dwarves en Diggy Diggy Hole is dit nummer absoluut een favoriet. Een nummer met een hoog Ensiferum-gehalte is het pakkende The King Under the Mountain. Tof gedaan, lekker sfeertje en het doet een tikkeltje verlangen naar de gloriejaren van het machtige album Iron (van Ensiferum, dus).

Er zijn twee dingen die erg opvallen aan dit album: de grote hoeveelheid aan blijheid en de zang. Dit laatste is een combinatie van meerstemmige cleane vocalen en de zanger die met een rauw randje zijn teksten zingt of schreeuwt, een beetje in de heavy metal-stijl van de goede, oude tijd. Is het helemaal origineel? Nee, dat niet echt… er zijn tenslotte genoeg folkmetalbands (lees: Ensiferum, Fintroll, Korpiklaani etcetera). Maar als we het dan op de ‘fun factor’ mogen gooien, dan zit dat bij deze Italianen echt wel goed! Daarnaast is er lekker veel diversiteit op deze plaat: van harde metalstukken tot de vrolijke deuntjes en riedeltjes die zo vaak aan bod komen dat je niet anders dan grijnzen kan.

Voor eenieder die graag naar goede, ‘feelgood’ folkmetal wil luisteren, en daardoor in een fantastische bui wil belanden, raad ik Wintersaga van Wind Rose absoluut aan! Maar pas op, het bier zal vloeien en het risico op een overweldigende kater de volgende dag wordt aanzienlijk verhoogd.

Wil je meefeesten en proosten met je maten, terwijl deze band de zaal plat speelt? Dan krijg je op 26 januari 2020 de kans om Wind Rose te aanschouwen in de Gebr. De Nobel te Leiden. Samen met Gloryhammer en Necrogoblicon zal het gezelschap daar uw folk-en powermetalhart doen verzadigen en ervoor zorgen dat er een acuut tekort aan bier op de tap ontstaat.

Score:

82/100

Label:

Napalm Records, 2019

Tracklisting:

 1. Of Iron and Gold
 2. Wintersaga
 3. Drunken Dwarves
 4. Diggy Diggy Hole (Yogscast cover)
 5. Mine Mine Mine!
 6. The Art of War
 7. There and Back Again
 8. The King Under the Mountain
 9. We Were Warriors

Line-up:

 • Francesco Cavalieri – Zang
 • Claudio Falconcini – Gitaar, zang
 • Federico Meranda – Keyboard
 • Cristiano Bertocchi – Basgitaar
 • Federico Gatti – Drums

Links: