Wildernessking – Mystical Future

Wildernessking – Mystical Future
Les Acteurs De L’Ombre Productions, 2016

Black metal uit Afrika: je hoort het niet vaak. Wildernessking komt uit Zuid-Afrika, om precies te zijn en maakt black metal met een focus op post-metalelementen. De combinatie van Ulver-achtige riffs en Isis-achtige atmosferen, zoals Wildernessking die verwerkt in zijn muziek, is al eens eerder gedaan, maar toch is er iets anders aan de hand. Het geheim zit hem in de weidse atmosfeer die de band weet te creëren, want Mystical Future ademt op een manier die je niet vaak terughoort in dit genre.

Check hieronder even de albumcover, want die afbeelding dekt de lading van de muziek volledig: een even serene als mystieke atmosfeer, die met een breekbare schoonheid gebracht wordt. Mystical Future heeft natuurlijk zijn harde momenten, maar er hangt een fragiele eigenschap aan de muziek die maakt dat het album nergens agressief overkomt. Er zijn allerlei onorthodoxe elementen die maken dat die atmosfeer in stand wordt gehouden, zoals de vrouwelijke vocalen in afsluiter If You Leave. Ook het sobere To Transcend is hier een mooi voorbeeld van, alsook van de post-metalinvloeden op dit album.

Post-black begint natuurlijk ook een beetje uitgemolken te raken, maar hier wordt de fijne lijn bewandeld tussen enerzijds de epische, organische atmosfeer van Wolves In The Throne Room en anderzijds het zweverige van Alcest. Een knappe balans en die balans wordt er uitstekend uitgehaald door de productie, die warm genoeg is om het album als een deken te laten voelen en toch nergens verstikkend overkomt. De drums zijn wat naar de achtergrond geduwd, wat de natuurlijke atmosfeer van het album alleen maar ten goede komt.

Nu heb ik dus een hele recensie zitten zeuren over het unieke geluid van de band, maar wat dan maakt dat Wildernessking dat unieke geluid heeft, weet ik niet. Het zal ongetwijfeld iets te maken hebben met de afkomst van de band en de, voor mijn Westers georiënteerde gehoor, onorthodoxe muzikale invloeden. Feit is dat het werkt en dat de band hier een geluid door krijgt dat anders is. De beste manier om het te omschrijven, is misschien de vergelijking met een kruising tussen niet-agressieve Wolves In The Throne Room en het oude materiaal van Ulver. Toch omvat dit niet het complete geluid van Wildernessking en raad ik iedereen vooral aan om te gaan luisteren.

Tracklisting:
 Wildernessking - Mystical Future

  1. White Horses
  2. I Will Go To Your Tomb
  3. To Transcend
  4. With Arms Like Wands
  5. If You Leave

Line-up:

  • Jason Jardim – Drums
  • Jesse Navarre Vos – Gitaar
  • Dylan Viljoen – Gitaar
  • Keenan Nathan Oakes – Bas, Vocalen

Links: