Wigrid – Entfremdungsmoment

Voor fans van Burzum, Manes, Abyssic Hate of Forgotten Woods, nou moe – ik ben benieuwd. Zo staat het vermeld in de meegestuurde infobundel bij de nieuwe plaat van Wigrid, een soloproject van alleskunner Ulfhednir. De band bestaat al sinds 1998 en heeft reeds een zestal releases op zijn conto staan. De laatste volledige plaat dateert weliswaar al wel weer van 2005.

Heerlijke miserabele opener van de plaat, Entzirkulation heet het nummer. Je voelt de miserie, het verdriet al vanaf de eerste noten van de leadlijn afdruipen. Alsof er bloed loopt vanaf je pas ingesneden pols en dit zich verzameld op de badkamervloer in een intens rood plasje. Deze eenvoudige gitaarpartij zindert gedurende enkele ogenblikken, in het midden van het nummer, monotoon na alvorens het touw weer wordt geknoopt en het tempo discreet wat wordt opgedreven. Je voelt het al, een erg vrolijke plaat wordt het niet, vrolijke deuntjes of wijsjes moet je niet gaan zoeken, want die vind je niet. Je wordt enkel alleen maar dieper en dieper de put ingesleurd om je achter te laten en je het gevoel te geven dat je een dikke nietsnut bent, je alleen op de aardkloot bent en niemand je nodig heeft.

De structuur van de nummers is erg eentonig, net als het gitaar-, bas en drumwerk. Vaak wordt er gewerkt rond één gitaarriff/thema dat uitgetrokken en uitgerokken wordt. Het is allemaal vrij basic te noemen in kleur en vorm maar dat alles geeft deze plaat net zijn charme natuurlijk. Hier en daar wordt je meegezogen de leegte in middels gebruik van simpele keyboardlijnen, Lebenserfahrung is een nummer dat grotendeels zo opgebouwd is.

Oldschool blackmetalplaatje met een ultra-depressieve ondertoon. Ik word er wel vrolijk van moet ik zeggen. Is dit contradictorisch te noemen?

Score:

75/100

Label:

Bleeding Hear Nihilist Productions, 2019

Tracklisting:

  1. Entzirkulation
  2. Schemenfragment
  3. Zugangsbarriere
  4. Zerrüttungsproces
  5. Lebenserfahrung
  6. Entfremdungsmoment

Line-up:

  • Ulfhednir – alles

Links: