White Nails – First Trip

Even beu om weer voor de tigste keer Lemmy en Ozzy op te leggen? Doen zelfs de gouwe ouwe riffs van Kyuss of Turbonegro je niets meer? Tijd voor een verse hap van de meest duivelse stonerrock van 2017: het Québécois sextet – kleine pauze voor de onvolwassen lezer – White Nails weet op First Trip net geen veertig minuten hoogstaande stonerrock in te blikken. Acht verteerbare nummers met het uitzicht van Black Sabbath, de smaak van Kyuss en de kruiding van Motörhead. Als deze EP nog maar het voorgerecht is, weet ik niet of ik nog een plekje kan overhouden voor het hoofdgerecht!

De Canadezen weten een heerlijke mélange te maken van alles wat stonerrock te bieden heeft. Snelle, diepe en repetitieve basriffs, twee gruizige gitaren, een voor de riffs en een voor de solo’s, en dat alles op een bedje van dreunende drums. De afwerking met de krachtige en cleane stem van Darcy is als het ware de kers op de taart. Alle instrumenten liggen mooi in de mix, en de plaat is werkelijk kamer vullend: het hele geluidsspectrum wordt in beslag genomen. Van de lage bassen (vergeet de subwoofer niet aan te zetten voor een gratis voetmassage) tot de hoge gitaren: White Nails mist geen enkele frequentie. Tenminste als u het niet aan de hond vraagt.

Maar ik hoor u al denken, als het toch maar een samenraapsel is van de voorgenoemde bands, waarom zou ik dan niet gewoon daarnaar luisteren? Wel, omdat White Nails deze fijngemixte soep stevig heeft afgekruid. Het zestal combineert het beste van alle bands en voegt er nog een eigen touch aan toe, een zekere “je ne sais quoi”. Zo maken de heren zelfs feilloos gebruik van een gastzangeres, de al-even-vreemd-Frans-sprekende Gabrielle Shonk. De lokale singer-songwriter mag op Dead In Time de bezwerende en repetitieve baslijn naar de ontploffing krijsen. Ik serveer deze plaat alvast na het eerder dit jaar uitgekomen The Fool van OHHMS. Die twee platen passen bij elkaar als meloen en parmaham!

Label:

Kozmik Artifactz, 2017

Tracklisting:

 1. Shangaied
 2. Done and Gone
 3. Dead in Time (Feat. Gab Shonk)
 4. In my Blood
 5. Damn Judas
 6. Silver Linings
 7. Brazen Bull
 8. The Crooked Lake

Line-up:

 • Darcy – Zang
 • Danahé – Gitaar
 • Taylor – Gitaar
 • JP – Basgitaar
 • Vince – Toetsen
 • Maxx – Drums

Links: