OHHMS – The Fool

Opzij, aan de kant en maak plaats voor OHHMS! Dit jonge, Kentse vijftal klimt sneller dan haar schaduw naar de top van de internationale metallijsten. Na twee EP’s (Bloom in 2014 en Cold in 2015) brengt de band zijn eerste langspeler uit: The Fool. Vijf (plus intro) tarotkaart-geïnspireerde liederen die je bij je pietje pakken en het niet meer los laten. Fun fact: OHHMS is één van de slechts twee bands die is aangenomen bij het prestigeuze label Holy Roar Records door zelf muziek in te zenden. Geen vriendjespolitiek, geen bazenpoeperij, gewoon talent.

Het tarotthema is overduidelijk in de namen van de plaat en de nummers. Eerst wordt kaartspel geschud in de kalme, akoestische intro: Shuffle, Cut en Reveal. OHHMS toont de eerste kaart: The Magician. Kenners van tarot weten dat de Magiër aangeeft dat alles kan. De wil, de drang om te presteren (nu ja, dat zegt de eerste de beste tarotsite die ik kon vinden). Deze eigenschappen manifesteren zich echter wel in het krachtige The Magician. De stem van zanger Paul Waller straalt een zekere potentie, een zekere kracht uit, die je als luisteraar op je stoel zet en aanmaant om te luisteren. Ja meneer Waller, zeker meneer Waller. Ook de stevige intro laat meteen weten dat OHHMS in zware metalen handelt. Laat de stonerriffs die volgen je echter niet misleiden, OHHMS is meer dan een stonerband die wat psychedelische riffs herhaalt. OHHMS is van alle markten thuis, zoals de heren bewijzen in de volgende nummers.

Tweede volwaardig nummer op de plaat: The Hanged Man: ziet de wereld vanuit een ander perspectief, zelfopoffering en nog meer van die zever.  Het nummer begint, in tegenstelling tot het wilskrachtige The Magician, rustig, met wat regen en drums in de verte. Dat is al meteen een ander perspectief. Ook de structuur en sound van The Hanged Man zijn wat anders dan de rest. Na een resem verscheurende riffs trekt een simpel gitaartje weer alles op gang. Afbreken en weer opbouwen. De bas danst, net als op de rest van de plaat, sierlijk om de melodielijn heen, waarlijk geniaal. Dit is jammer genoeg enkel hoorbaar met een goede set speakers of een goede hoofdtelefoon.

The World en The Lovers volgen. Afronding, succes en voorspoed, en kiezen tussen je verstand en je gevoel, betekenen ze respectievelijk. Een beetje gek om The World (met de betekenis dat de dwaas, The Fool, zijn reis heeft volbracht) in het midden van de plaat te zetten, maar ach ja, dat krijg je als je te veel fish and chips eet en lauw bier drinkt. Tussen deze twee nummers zit er wel een wereld van verschil. The World voelt aan als een zeer allround progressief sludge-/post-metalnummer, terwijl het prachtige, zeemzoete duet met gastzangeres Sienna-Janae Holihan, The Lovers, net het tegenovergestelde is. Ik heb er maar één woord voor: mooi. Beide stemmen huppelen hand in hand doorheen een weiland van rustige gitaren en speelse bas.

OHHMS zou OHHMS niet zijn als er geen verdomd lang nummer op de plaat stond: The Hierophant, betekenis heeft iets te maken met verlichting. Nee, geen spots en ledlampen, maar spirituele wijsheid. Deze 23 minuten durende monoliet (wees gerust, dit is inclusief net iets te lange samples en atmosferische stukken) is meteen het einde van de plaat. The Fool, die in het begin nog speels en vrijzinnig was, heeft zijn reis afgerond en heeft het licht gezien. The Fool is net geen zestig minuten rauwe kracht, verrassende riffs en structuren, en puur genieten van een hele brok verfrissende progressieve doom.

Score:

90/100

Label:

Holy Roar Records, 2017

Tracklisting:

 1. Shuffle, Cut and Reveal
 2. The Magician
 3. The Hanged Man
 4. The World
 5. The Lovers
 6. The Hierophant

Line-up:

 • Paul Waller – Zang
 • Daniel Sargent – Gitaar
 • Marc George – Gitaar
 • Chainy Chainy – Bas
 • Max Newton – Drums

Links: