Whiskey Ritual – Black Metal Ultras

Whiskey Ritual begon als een zijproject en was niet meteen iets waar de bandleden een lange toekomst bij voor ogen hadden. Het groeide uit tot een band die na de split met Forgotten Tomb (ook uit Italië, ze deelden even wat bandleden) meer en meer bekendheid verwierf. Nu is de tijd gekomen voor album nummer vier.

Black ‘n’ Roll. Seks, drugs en Satan dus. Drankmisbruik is schering en inslag bij deze heren, althans in de teksten, maar ook poedertjes schuwen ze niet. In de teksten maken ze zich boos op mensen die ze niet (meer) leuk vinden – voormalige vrienden worden gedist bijvoorbeeld – op een manier die sommigen wellicht bijzonder stoer en mannelijk zullen vinden. Persoonlijk vind ik er niet veel aan, en hetzelfde geldt voor de rockerige, door Motörhead beïnvloede, black. Niet dat ik iets tegen het genre heb. Bands als The Batallion en Gehennah kan ik heel goed hebben. Deze mengeling van Entombed in hardrockmodus, vermengd met Noorse en Finse blackmetalriffs kan mij in ieder geval niet bekoren. Waarschijnlijk komt het omdat de venijnigheid van de black metal die ze aanwenden niet matcht met de lichthoofdige teksten, de zwierige alcoholparty hardrockerigheid en de zeurderige dronkemansschreeuwen. Een schep meer thrash zou meer deugd doen dan giftige black in deze mix.

Als je houdt van de laatste Darkthrone albums, dan is de kans groter dat je deze plaat ook wel zal lusten en in dat geval voeg je gerust tien punten toe aan de score die ik deze meegeef. Ook als je houdt van klassiek heavy soleerwerk of als je Motörhead meer dan drie keer met plezier een ganse set hebt beleefd doe je er tien bij. Bij mij pakt het niet, niet de eerste keer en niet de 666e keer. Dan toch liever de laatste Nocturnal Breed.

Luistertip: De Turbonegro-cover. Zegt genoeg dacht ik.

Score:

66/100

Label:

Folter Records, 2019

Tracklisting:

 1. Black Metal Ultras
 2. In The Army Of Hell
 3. Knockout
 4. Death Comes By Limo
 5. 666 Problems
 6. Streets & Liers
 7. Die Hard
 8. Manifesto
 9. Denim Demon (Turbonegro-cover)

Line-up:

 • Plague – Bas
 • Asher – Drums
 • A. – Gitaar
 • Dorian Bones – Keel
 • H. Desecrator – Gitaar

Links: