Nocturnal Breed – We Only Came For The Violence

Nocturnal Breed poseert vrolijk bij de aardsche rustplaats van Frits Egidius op het Asker kerkhof in Noorwegen. Een bekend oud kerkhof omdat het al schijnt te bestaan sinds de tijd van de Vikingen. Frits Egidius stichtte onder meer een missiepost. Een deel van de familie was Nederlands, zo ook zijn vrouw. Dat verklaart de Nederlandse tekst op de grafsteen. Het wordt hem door de leden van Nocturnal Breed schijnbaar niet in dank afgenomen gezien de foto met whiskeyflessen en opgeheven middelvingers bij het kruis. Maar tot zover de toelichting op de promofoto, want We Only Came For The Violence.

De Noorse band loopt al weer een tijdje mee. Het is inmiddels alweer 21 jaar na de stichting van dit gezelschap. Opgericht in 1996 door Svartalv (Gehenna, Satyricon) begon het ooit als een demo-act, maar de band is dat niveau vervolgens ontgroeid. De band was zelfs een van de grote namen op het gebied van thrash metal.  No Retreat… No Surrender was een plaat die vele blackened thrash-adepten in hun geheugen gegrift hebben staan. Het laatste album Napalm Nights kon mij daarentegen weinig bekoren. Dit nieuwe album is opgenomen na slechts één oefensessie. ‘Spontane energie’ is daarbij het credo.

Het begint bloedig met Choke on Blood. De prettig gestoorde vocalen laten de luisteraar achter, hongerig naar meer. Het vervolg heet Nekrohagel. Een weinig inspirerende opvolger helaas. De flow is verder prima, en we gaan door met We Only Came For The Violence, dat wel weet te overtuigen door staccato-gitaren, thrashy drums en afwisselende vocalen. Bijtende teksten en overtuigend geweld vliegen om je oren. Even bijkomen doen we met Cannibalized By Fear, een soundscape met gesproken tekst. Een nummer dat duidelijk is ingebracht om de overgang naar het aparte Sharks of the Wehrmacht. Heavy metal op laag tempo en echt een vreemde eend in de bijt. Afsluiter A Million Mile of Trench licht nog op, door de blackmetalbenadering. Een mooie slepende afsluiter.

Blackened thrash, maar toch met opvallend veel speed/heavymetalinvloeden. Een redelijk solide plaat, maar ook afwisselend op de juiste momenten wat mij betreft. Uitschieters zijn Choke on Blood, Sharks of the Wehrmacht, A Million Mile of Trench en het titelnummer. Nekrohagel en Desecretor zijn daarentegen wat te mat, en hadden net zo goed weggelaten kunnen worden. Elf nummers op een album is ook prima. Voor de echte liefhebbers: binnenkort is de band te bezichtigen op Eindhoven Metal Meeting.

Score:

76/100

Label:

Folter Records, 2019

Tracklisting:

1. Iron Winter (Intro)
2. Choke on Blood
3. Nekrohagel
4. We Only Came for the Violence
5. Frozen to the Cross
6. Desecrator
7. Cannibalized by Fear (Intro)
8. Sharks of the Wehrmacht
9. Limbs of Gehenna
10. War-Metal Engine
11. Can’t Hold Back the Night
12. Bless the Whore
13. A Million Miles of Trench

Line-Up:

  • S.A Destroyer – Vocalen, Bassist
  • Tex Terror – Drums, Backing Vocalen
  • I.Maztor – Gitaar
  • V.Fineideath – Gitaar

Links: