Whelm – A Gaze Blank And Pitiless As The Sun

Whelm – A Gaze Blank And Pitiless As The Sun

Eigen Beheer, 2013

Whelm is een Deens gezelschap dat met A Gaze Blank And Pitiless As The Sun probeert wereldheerschappij te bereiken. Hoewel wereldheerschappij misschien net iets té ver gaat waarschijnlijk, maar muzikaal wat voet aan de grond lijkt me toch zeker een doel als band zijnde.

Welke muziek leent zich daar nu beter voor dan doom? Of toch sludge, of wacht, post-metal misschien en dan een vleugje death? Waarom niet gewoon alles in de grote blender en kijken of we hier een coherent geheel van kunnen smeden? Dat lijkt me een goed idee. Dat is wel ongeveer hetgeen er aan dit album vooraf gegaan moet zijn, misschien zonder zich dat ten doel te stellen, en via een studioproces gegroeid moet zijn. Het is echter wel precies die mix geworden die deze band een redelijk eigen geluid heeft weten te geven. Waar de basisriff de doomkant op weet te gaan, zweven de leads hiervan weg om post-landschappen aan te doen terwijl de ritmesectie de logheid van de sludge weet te vangen. Hiernaast weet het inzetten van alle bandleden op zang de variatie extra diepte te geven waardoor ze weten te overtuigen. Zet dit dan ook nog eens in een vrij massieve productie die net genoeg ruimte overlaat om te ademen en het plaatje is rond.

Toppertje dus, hoor ik al denken, toch ga ik niet richting die score omdat de plaat mij net niet genoeg weet te boeien. Na ongeveer veertig minuten verspeelt het steeds mijn aandacht net ter hoogte van het nietszeggende intermezzo The Wrecked Orchestra. Dit weet de cadans er zo uit te halen dat ik de laatste twee, toch vrij sterke, nummers er niet meer in weet te komen. Ik kan hier maar moeilijk de vinger op leggen maar het komt echt elke luisterbeurt weer terug. Toch kan ik deze plaat aanraden aan liefhebbers van stijlen die ik eerder heb genoemd in de hoop dat ze mijn ervaring niet zullen delen.

Whelm juist
Tracklisting:

 1. Tann Døkka Jørð
 2. The Brazen Bull
 3. From the Trenches of Perception
 4. Perpetual Blindness
 5. Delphine La Laurie
 6. The Wrecked Orchestra
 7. Ghosts in the Undergrowth
 8. Event Horizon

Line-up:

 • A.B.Kamban – Guitar, Vocals
 • A. Falkesgaard – Bass, Vocals
 • C. Axilgård – Drums, Vocals
 • M. Putzek – Guitar, Vocals

Links: