Wheel – Rumination

Afgelopen september was er groot nieuws uit het Wheel-kamp. De band mocht zich namelijk aansluiten bij het grote InsideOut Records. Voor de progliefhebbers onder ons zal dit zeker een bekende naam zijn. Zo niet, laat me dan even oprakelen welke bands hier onder meer onder contract staan: Caligula’s Horse, Devin Townsend,  Dream Theater, Haken, Leprous en Riverside. De lijst aan indrukwekkende bands gaat overigens nog wel even door. Dit zegt veel over de status die Wheel, uiteraard volledig terecht, in de afgelopen jaren vrij vlot heeft weten te vergaren. Het debuutalbum Moving Backwards en opvolger Resident Human mogen beiden dan ook progressieve voltreffers genoemd worden. Nu ligt hier de EP Rumination voor ons. Wordt het momentum hiermee vastgehouden?

We krijgen op dit nieuwe schijfje slechts drie nummers. Wheel wil natuurlijk zijn kunsten vertonen onder de hoede van het nieuwe label. Hierbij voelt het alsof Wheel nog wat oud materiaal had liggen, dat niet op voorganger Resident Human paste. Prima op zich natuurlijk, altijd goed om de fans te trakteren op een warmhoudertje. Blood Drinker werd als eerste single al uitgegeven en toont een kant van Wheel die we nog niet kenden. Groovende djenty ritmes knallen uit de speakers. Vergelijkingen met het Deense VOLA gaan hier aardig op, al gieten de leadgitaren er ook een herkenbaar Wheel-sausje overheen. Erg prettig dit. Synchronise laat een zeer contrasterend geluid horen. Rustig kabbelende progrock met onderliggende strijkers. Dit voelt dan weer als de rustige kant van Soen. Afsluiter Impervious lijkt direct af te stammen van Resident Human. Sterker nog, dit nummer doet me erg denken aan Dissipating of het titelnummer Resident Human, maar dan in verkorte vorm. Typisch Wheel, desalniettemin een lekker nummer.

Oké, drie nieuwe nummers dus. Wel drie nummers met een totaal andere stijl, die op geen enkele wijze met elkaar verbonden lijken te zijn. De winst van deze EP zit vooral in Blood Drinker, dat een nieuwe kant laat zien van Wheel die erg goed bevalt. Hopelijk kunnen we daar op toekomstig werk meer van verwachten. Momenteel is Wheel flink de wereld aan het overtrekken op pad met Apocalyptica. Hopelijk duiken ze daarna meteen de studio in om de wereld te verblijden met een nieuw album. Met meer djenty gitaren alstublieft!

Label:

InsideOut Records, 2022

Tracklisting:

  1. Blood Drinker
  2. Synchronise
  3. Impervious

Line-up:

  • James Lascelles – Zang, gitaar
  • Jussi Turunen – Gitaar
  • Aki ´Conan´ Virta – Basgitaar
  • Santeri Saksala – Drums

Links: