Wesenwille – I: Wesenwille + Live At Roadburn

Wesenwille maakte indruk op me met II: A Material God. Een complex blackmetalwerkstuk dat goed doordacht in elkaar gestoken werd op muzikaal, vocaal en tekstueel gebied. Een album dat werd uitgebracht door het Franse Les Acteurs De L’Ombre. De band speelde op de Redux-versie van het Tilburgse Roadburnfestival in 2021 en combineren nu deze liveopname met het eerder uitgebrachte I: Wesenwille. Voor het livegebeuren kozen de heren voor twee nummers van II: A Material God en drie nummers van hun debuut.

Het valt meteen op dat de nummers op I: Wesenwille ook die heerlijke, inherente complexiteit in zich dragen, iets wat op II: A Material God nog wat verder uitgedragen wordt. The Churning Masses, een epos van bijna tien minuten is hiervan al direct een voorbeeld. Tokkelende gitaarthema’s, nu en dan hoeken en kanten in het drumgebeuren en erg doorleefde vocalen blijven de handtekening van dit gezelschap. Prosopopoeia is in het muzikale al even moeilijk als de titel die het nummer draagt. Als je goed door luistert, kan je op zich de rode draad wel vatten. Golden Rays Of The Sun lijkt dan weer in zijn eerste maten directiever en agressiever te zijn. Nochtans is er ook in dit nummer ruimte zat om de complexere gitaar- en basinteracties voldoende te laten ademen. Het is ook dit nummer dat in zijn eindmaten een erg verhalend, melodisch gitaargebeuren kent. Erg sterk.

De liveopnames zijn van een bijzonder goede kwaliteit en dit niet alleen qua geluid. Alles zit behoorlijk strak in het pak en de bandleden aangevuld met een rits sessiemuzikanten als daar zijn Y Snel op bas, N. Van Noort op gitaar en aan de microfoon niemand minder dan Galgenvot (Wrang), lijken er meer dan zin in te hebben. Het mag je dan ook niet verwonderen dat de uitvoering van de oude en nieuwere nummers je direct bij de keel grijpen en dit zelfs op plaat, wat moet dat niet live geweest zijn.

Dit gecombineerde album is op zich een slimme keuze om uit te brengen. Als fan heb je direct het gehele oeuvre van de band in huis. Als nieuwbakken luisteraar heb je dan weer een vertrekpunt van waaruit je de stap kan zetten naar het meer recente materiaal.

Label:

Les Acteurs De l'Ombre Productions, 2022

Tracklisting:

 1. The Churning Masses
 2. Prosopopoeia
 3. Golden Rays Of The Sun
 4. Rising Tides
 5. From One, We Are Many
 6. The Churning Masses (Live)
 7. The Descent (Live)
 8. Opulent Black Smog (Live)
 9. Golden Rays Of The Sun (Live)
 10. Rising Tides (Live)

Line-up:

 • D. Shermann – Drum
 • R. Schmidt – Zang, gitaar
 • M. Van der Werf – Bas, zang

Links: