Werewolves – The Dead Are Screaming

Het wordt heel spannend jongens en meisjes! Een band die zichzelf Werewolves noemt! Zit je al bibberend in een hoekje? Werewolves bestaat uit deathmetalhoeren, aldus het statement van deze band. Deze heren komen uit Australië en maken black/death/grind. U kent hen van The Berzerker of Psycoptric. Dat zijn nogal namen natuurlijk, maar dat schept dan ook gelijk verwachtingen voor het niveau. The Dead Are Screaming is het debuutalbum van de band.

Zijn er technische mankementen? Niets daarvan. Is de productie lekker lomp en helder? Zeker! Is het razendsnel en strak? Natuurlijk! De grote vraag is echter: is dit een degelijke maar tegelijkertijd ontzettend saaie release? Het antwoord hierop is helaas ja. Dit debuut voorziet in keiharde death metal van prima muzikanten. Het is echter eendimensionaal en alle nummers lijken op elkaar. De riffs zijn uitgekauwd en slechts zeer zelden weet een akkoordenprogressie de aandacht op te eisen. Denk aan Beheaded, maar dan zonder enig onderscheidend vermogen of leuke stukken. Hard is het zeker, maar het klinkt inspiratieloos.

Neem de solo op Beating Those We Despise. Deze is zo schlemielig gebracht dat het gebrek aan finesse pijnlijk wordt blootgelegd. De drummer probeert accenten te leggen, maar de gitaren negeren totaal de voorzet. Op het moment dat er ingekopt moet worden met een technisch hoogstandje of een arrogante melodie dribbelen de gitaren door alsof we in het vriendenteam 60+ zitten. Zonde! No More Heroes is een show-off van de krachtige en snelle drums. Vocaal blijft het wat in het middenkader hangen, terwijl de echt diepe grunts wat zwaarte missen in de mix. Die grunts zijn overigens prima uitgevoerd. De plaat begint met Establish Dominance. Als je dat nummer hebt gehoord heb je eigenlijk de hele plaat al gehoord. Audiofragmenten zijn toegevoegd en daardoor klinkt het genuanceerder dan wat er later op het album wordt aangeboden. Het niveau van deze opener weet de band dan ook niet vast te houden.

Dit is voor mensen die het slechts boeit dat veilig gespeelde deathgrind hard vooruit beukt. Dit is zo’n band die je live op gewelddadige wijze bijna letterlijk omver blaast. Het is geweld en geweld, maar zonder ook maar een moment gedenkwaardig of opvallend te worden. Ik vind het vooral klinken als Beheaded op een slechte dag. Werewolves is wel een band om in de gaten te houden, want ik kan me zo voorstellen dat volgende albums een beter samenspel en meer creativiteit gaan kennen. Vooral de gitaren zijn te bescheiden en voorzichtig om indruk te maken. The Dead Are Screaming is daarmee te goedkoop geschreven voor de kwaliteit die er individueel aanwezig is. Dit is voor nu niet meer dan middenmoot.

Score:

70/100

Label:

Prosthetic Records, 2020

Tracklisting:

 1. Establish Dominance
 2. Know Your Place
 3. Dogknotted
 4. Fountains of Bile
 5. No More Heroes
 6. Beating Those We Despise
 7. Gnaw Their Bones
 8. Irate
 9. Showering Teeth

Line-up:

 • David Haley – Drums
 • Matt Wilcock – Gitaar
 • Sam Bean – Basgitaar, vocalen

Links: