Weihan – Levensbron

Neen, geen metal deze keer, wel een verfrissende dosis muziek die volledig Nederlandstalig is doch Germanic Heathen Art genoemd wordt. Weihan is Vlaams, zo Vlaams als een zilveren zetpilcar, maar dan wel eentje uit de tijd waar paard en kar het straatbeeld bepaalden. Miguel (Insomnia, Simulacra, Nihilum) en Jurgen S. (Thuedho, Vættur) trekken niet alleen het verleden in, ook de natuur is gastvrij voor hun muzikale doortocht. Dit is het vierde album van het gezelschap.

In tegenstelling tot vorig werk is Weihan een stuk minimalistischer geworden. Deze neofolk kent haast geen martial-invloeden meer, zeker in vergelijking met Symphonies Of Divination. Hier wordt devote bewoordingen poëzie gebracht op verhalende wijze, doordrongen van deemoedigheid en door de tijd verloren gegane desiderata. De spoken words gaan gepaard met koorzang, zowel van vrouwelijke als mannelijke oorsprong, telkens met een statige schoonheid. De ganse plaat lang is dubbel gitaargetokkel hoorbaar met een voorzichtige Summoning-synth en basmatige achtergrondklanken. De articulatie is aanstekelijk, het vocabularia desgelijks. Preposities van het bovenste schap, zowel qua landschap als schapulierschapulieren.

Eigenlijk voor ingewijden in de verfijnde kunst der melancholie middels neofolklorische overerving. Voor hen wiens herwaardering van de waarden betrekking heeft op het Avondland (met een grote A). Wiens levenslust ontsproten is in de venusheuvels van ons moederland. Aldaar zal de gevoelige snaar geraakt worden. Voor liefhebbers gaande van Sol Invictus, Current 93, Death in June.

Label:

Avondland Productions, 2019

Tracklisting:

 1. Aarde
 2. Tumulus
 3. De Eeuwige Jager
 4. Martelaarskroon
 5. Eeuwenoud
 6. Landgeesten
 7. Dodenhalm
 8. Veenrook
 9. Gloren
 10. Avondrood
 11. Zomerdood

Line-up:

 • Miguel – Zang
 • Jurgen – Synth, gitaar

Links: