Waves Like Walls – Waves Like Walls

Voor fans van Parkway Drive of The Ghost Inside staat er op het doosje van de nieuwe langspeler van deze Duitsers, Waves Like Walls. De band uit Ingolstadt bestaat sinds 2012 en speelt inderdaad melodische metalcore/hardcore die in de buurt komt van bovenstaande bands. De kerels hebben echter nog een hele weg af te leggen. Ik zou mijn sportschoenen aandoen en een fikse sprint trekken. De Duitsers hebben potentieel maar er is toch nog een hoop werk aan de winkel.

Dit kwintet levert gewoon een te braaf debuutalbum af. Er ontbreken de ballen en de kloten. Let wel, alles wordt muzikaal technisch netjes uitgevoerd. Je voelt in die context dat er goed nagedacht werd over de melodielijnen in de strofes en vooral in de refreinen maar telkenmale krijg je toch het idee dat er iets of wat ontbreekt. Brulboei Marketsmüller doet zijn best om het huis recht te houden en slaagt daar ook wel in, maar een cleane zanglijn zou toch hier en daar echt wel op zijn plaats zijn. Mede gezien het feit dat het gitaarduo Raith – Schramm echt wel in staat is de juiste partijen af te leveren. Jammer ook dat het fundament van de band, met name de drum – bas connectie, het allemaal wat te eenvoudig of te simpel houdt. Het klettert en rammelt allemaal wat te weinig, je voelt gewoon te weinig boosheid en bruutheid op een uitspatting hier of daar na. Een nummer als The Pain heeft wel een lekkere groove in zich mede door de twin-lead, de solo en het gebruik van de akoestische gitaar, het is echter jammerlijk een eenvoudige afsluiter. Hier zat toch ook wat meer in.

Goeie plaat doch niet meer dan dat. Het ontbreekt aan een productie die de boel stevig oppompt. Persoonlijk zou ik cleane vocalen integreren, niet te veel, maar op de juiste plaatsen. Dit zou de nummers en dusdanig ook de hele plaat naar een hoger niveau tillen. Alles ligt natuurlijk in handen van de band, het zou geen kwaad kunnen om de steun van een platenlabel te krijgen in die context, een label dat de jongens naar een hoger niveau durft te duwen. Ik ben benieuwd naar toekomstig werk.

Score:

70/100

Label:

Eigen Beheer, 2020

Tracklisting:

 1. Time
 2. Sinking Battleship
 3. Choice
 4. Chainbreaker
 5. Buried
 6. Redemption
 7. World In Flames
 8. True Strength
 9. Turn
 10. The Pain

Line-up:

 • Michael Marketsmüller – Zang
 • Florian Raith – Gitaar
 • Michael Schramm – Gitaar
 • Florian Haunspreger – Bas
 • Tobias Ernst – Drum

Link: