Vuur & Zijde / Impavida – Split

Hij is al even uit, deze split, maar ik heb er lang zitten over talmen. De voornaamste reden van het getwijfel is Vuur & Zijde, bestaande uit leden van Laster, Nusquama en Terzij de Horde. Opnieuw een Nederlands blackmetalgerechtje, zij het met vrouwelijke cleane zang. Impavida kennen we natuurlijk al langer dan vandaag, een aanrader in het genre van depressieve-atmosblack.


De eerste drie nummers zijn van Vuur & Zijde en laten een uptempo blackmetalgeluid horen met een dunne sound, die aangelengd wordt met jengelend gitaargeluid, typische blackmetaldrumpatronen en een groezelig basgeluid. Het mistige gitaargeluid is bezwerend en beangstigend, net als het duistere, verleidelijke gezang van de dame aan de microfoon. De Nederlandse teksten worden met een zekere weemoed en tristesse vertolkt, hier en daar zelfs met een lichte pagan feel. Niet dat het als Myrkur gaat klinken of zo, maar een Scandinavisch aandoende onheilsvibe zit er wel degelijk in, inclusief zwarte zwierigheid waarbij de zwaartekracht het verliest van de heupbeweging van de enthousiaste luisteraar. Het is hinken op twee gedachten bij dit Vuur & Zijde, misschien ook daarom dat de ampersand er staat. Het zijdezachte aspect is aangenaam doch ietsje vrijblijvend, het vurige element zorgt voor een rokerige atmosfeer. De twee matchen lukt niet altijd qua beleving, al ben ik uiteindelijk toch overwegend positief gestemd.


Impavida brengt een stuk meer zuur en venijn dan zijn voorganger, met twee nummers die samen goed zijn voor een kleine twintig minuten black met heel veel negativiteit en zenuwachtigheid. Qua productie is het even chaotisch en mistig, met een stuk meer Silencer depressiviteit en Noorse first wave invloeden. Dissonantie is tevens een kenmerk van dit Duitse duo, dat menig kippenvelmomentje opwekt met zijn valsgestemde gitaren en dito notenverloop. Xasthur schiet hier en daar in mijn gedachten. Geen twijfel hier, dit is ziek.

Al bij al een aangename split, met een nieuwe uitloper van de Nederlandse blackmetalscene en een bevestiging dat Impavida ondanks zijn ziekte veel te bieden heeft. Prima.

Label:

Lupus Lounge, 2020

Tracklisting:

Side A
1. Vuur & Zijde – Zonnestorm
2. Vuur & Zijde – Zilt
3. Vuur & Zijde – Noordzee
Side B
4. Impavida – Gram
5. Impavida – Wahn & Stille

Line-up:

Impavida
E. aka God Killing Himself – Instrumenten
He, Who Walketh the Void – Keel

Vuur & Zijde
R. – Drums, Keyboards
N. – Gitaar, Keyboards
F. – Keel

Links: