Volc Vermaledide – Nietig

Oorspronkelijk uit Groningen, Nederland komt dit Volc Vermaledide. Ondanks het feit dat de band al meerdere jaren bestaat – blijkbaar is de band opgericht ergens in 2001 – is dit Nietig nog maar het eerste volwaardige album. Deze vervloekte kerels blijken bij het wat grondiger doorlezen van de biografie nu hun uitvalsbasis in Zweden te hebben. Heidens Hart, een oerdegelijk Nederlands label, brengt de plaat uit.

De muziek die de heren brengen is een combinatie van dungeon synth en black metal. De blackmetalfundamenten zijn vermoedelijk afkomstig uit de tijd dat de heer S. Mordenare Raben nog muzikale banden had met bands als Walpurgisnacht, Asregen en Cirith Gorgor. Alzo krijg je een muzikale mix voor fans van The Ruins Of Beverast doch meer nog voor hen die houden van Summoning, Lustre en Darkspace.

De plaat bestaat uit vijf vaak erg lange nummers die alle doorspekt worden met multipele spookachtige, bijwijlen bombastische en epische synthlagen van een goed niveau. De hierop uitgestrooide black metal is vrij eenvoudig doch beklijvend. Het zijn behoorlijk angstaanjagende geluidsescapades waarbij ook de vocalen hun werk doen. Dan weer bitter en grauw schreeuwend, dan weer klagerig en clean en bij momenten ook verhalend, vertellend en alzo ijskoud aanvoelend.

Eén van de meest interessante passages zit verstopt in het tweede nummer Volc Vermaledide Part II: Lost. In minuut zeven breekt de hel los: we krijgen een lange blastpassage voor de voeten geworden die in combinatie met de vocalen en de synthlagen erg aan het vroegere werk van Limbonic Art doen denken. En eigenlijk zet die gedachte zich wel grotendeels verder doorheen de plaat. Een dominerend orgel neemt de bovenhand in het laatste deel van het Volc Vermaledide drieluik, Ω.

Boeiende plaat. Ik ben niet zo thuis in de dungeonsynthwereld doch de combinatie die Volc Vermaledide met black metal maakt en zo op de tafel legt, is meer dan degelijk te noemen. Vaak wel wat te eenvoudig maar daar ligt natuurlijk de essentie van dit subgenre.

Score:

75/100

Label:

Heidens Hart records, 2021

Tracklisting:

  1. Volc Vermaledide Part I: Severed
  2. Volc Vermaledide Part II: Lost
  3. Volc Vermaledide Part III: Ω
  4. We Shall Disappear
  5. Skogen Besvärjelse

Line-up:

  • Nortfalke – Gitaar, bas
  • Satanael Mordenare Raben – Zang, gitaar, drums, keyboard

Links: