Volbeat – Rewind, Replay, Rebound

Je kan vanalles vinden van de Deense heren van Volbeat, maar je moet toegeven dat ze succesvol zijn met hun mix van rockabilly en metal. De mengeling van Elvis, Johny Cash en Metallica lijkt met elk album een groter publiek te bereiken en live treedt de band inmiddels op als headliner (zoals onlangs op Tons Of Rock). Tijd om de zevende langspeler van de band eens te beluisteren: Rewind, Replay, Rebound.


Volbeat is zo’n band waarbij je eigenlijk van te voren al weet wat je voorgeschoteld krijgt. De band klinkt namelijk sinds het eerste album nagenoeg exact hetzelfde. Dit zorgt altijd weer voor een tweedeling bij de fans, waarbij de ene helft dit juist toejuicht, terwijl de andere wil dat de band iets anders gaat proberen (om vervolgens te klagen dat de band ‘vroeger’ beter was). Volbeat houdt dus ook op dit nieuwe album vast aan het eigen geluid en daar is wel iets voor te zeggen natuurlijk.

Wel moet ik zeggen dat, hoewel de band altijd al wel radiovriendelijk materiaal uitbracht, de nummers op Rewind, Replay, Rebound – enkele uitzonderingen daargelaten – erg commercieel klinken. Terwijl volgens mij de kracht van Volbeat juist ligt in de meer krachtige songs, delven die op dit album het onderspit. Pelvis On Fire, Die to Live, Cheapside Sloggers en het hele korte Parasite zijn wat dat betreft de voltreffers. Leviathan is nog wel erg catchy, maar die tekst zou meer geschikt zijn voor een veel zwaarder, minder vriendelijk klinkend nummer.

Dat laatste, het vriendelijk klinken, is misschien wel het grootste minpunt aan Rewind, Replay, Rebound. De rauwe randjes zijn eraf en de nummers klinken stuk voor stuk zo braaf. Alleen als Gary Holt de gitaar ter hand neemt wordt je als luisteraar even wakker geschud, terwijl de band best in staat is om dat zelf te doen. Dat hebben ze in het verleden wel aangetoond.

Rewind, Replay, Rebound zal Volbeat ongetwijfeld geen windeieren leggen en de toonbanken overvliegen (of de brievenbussen in, als je het album online bestelt). Nieuwe fans zal de band waarschijnlijk ook nog aantrekken met sommige van de erg radiovriendelijke nummers als Last Day Under The Sun, When We Were Kids of Rewind The Exit. Liefhebbers die omwille van het metalgehalte van de band zijn aangehaakt zouden echter weleens kunnen afhaken.

Score:

80/100

Label:

Vertigo, 2019

Tracklisting:

 1. Last Day Under the Sun
 2. Pelvis on Fire
 3. Rewind the Exit
 4. Die to Live (featuring Neil Fallon)
 5. When We Were Kids
 6. Sorry Sack of Bones
 7. Cloud 9
 8. Cheapside Sloggers
 9. Maybe I Believe
 10. Parasite
 11. Leviathan
 12. The Awakening of Bonnie Parker
 13. The Everlasting
 14. 7:24

Line-Up:

 • Michael Poulsen – Gitaar, zang
 • Jon Larsen – Drums
 • Rob Caggiano – Gitaar
 • Kaspar Boye Larsen – Bas

Links: