Vloed – De Dag

Het leven gaat vaak zijn eigen gangetje en kabbelt soms voort. Soms is het eb, dan weer is het vloed en daarop golven we dan elke dag een beetje mee. Soms gaat het goed, soms zelfs beter, maar dan weer gaat het slechter en zijn er momenten dat je je bedstede niet wenst te verlaten. Merk ik op dat ik niet zo gevoelig ben voor slechte golven? Daarmee heb ik wel niet geschreven dat er geen golven in mijn dagelijkse leven zijn. Misschien brengt het Belgische (Aarschotse) progressieve dark/doommetalgezelschap Vloed wel enkele tips aan over hoe we soms De Dag beter zouden starten. De Dag is het vervolg op Darkness, een plaat die ik al beluisterde ergens in september 2020. De drie heren hebben dus hun stinkende best gedaan hierop een vervolg te schrijven.

Opnieuw brengen deze drie heren hun plaat uit in eigen beheer en doen dit in een limited edition digipack en natuurlijk digitaal. Ik zie hetzelfde logo, ik zie Nederlandse en Engelse songtitels, ik zie een artwork dat al eens diende voor de single editie van De Dag, het titelnummer. Voor dit volwaardige album werd het artwork weliswaar opgewaardeerd en lijkt de man met de zijs zich op een meer apocalyptische locatie te bevinden.

Op een erg melodische wijze sleurt de eerste track, niet toevallig de titeltrack, je uit je bedstede. Ik hoor mistroostige cleane vocalen die erg goed gebracht worden en in samenspraak met een jonge deerne de teksten brengen in het Engels en het Nederlands. Ik noem de afwisseling bijzonder. Het brugstuk in dit nummer kent een aparte cadans en geeft de iet of wat walsende openingstrack nog wat meer kleur. Mijn Ziel geeft een inkijk in je diepste zielenroerselen en doet dit op dynamische wijze, een trappelend ritme neemt als ik het goed hoor een Hammond-orgelachtig klankje bij de hand, terwijl ook hier weer het Engels en Nederlands worden afgewisseld. En wat valt er daar stuk op het einde van het nummer?

In ieder geval heb je weinig tijd om erover na te denken, want de heren musiceren gewoon erg sterk maar vooral beklijvend en beklemmend verder. Ik onthoud verder dat een nummer als Stars Will Rise met die dubbele basdynamieken voor mij het beste nummer is van de plaat. Het wedijvert wel met Forget The Past, weliswaar een erg rustig nummer vol doorleefde akoestische gitaren, die me zonder de verhalende stem aan wat ouder werk van het Zweedse In Flames doen denken.

Met De Dag als opvolger van Darkness heeft het progressieve dark/doommetalcollectief Vloed toch grote stappen vooruit gezet. Het geheel klinkt volwassen, uitgebalanceerd, melodisch, beklemmend, beklijvend. Puik werk!

Score:

80/100

Label:

Eigen Beheer, 2024

Tracklisting:

 1. De Dag
 2. Mijn Ziel
 3. Stars Will Rise
 4. For The Lost
 5. Rising Tide
 6. Forget The Past
 7. The Nightcomer
 8. When Freedom Calls
 9. The Passing

Line-up:

 • John V. – Drum
 • Wim V. – Gitaar
 • Johan V. – Zang, gitaar, bas

Links: