Vloed – Darkness

Aarschot, de plaats waar menig trein stopt in de richting van bijvoorbeeld Leuven. En dan zitten we bijna in het centrum van België. Laat nu net uit dit stadje dit drietal, genaamd Vloed, komen. Deze band bestaat sinds 2018 en geeft een eerste teken van leven door middel van het album Darkness. Is dit een album dat je langs je mag laten liggen, als de trein die gewoon door het station verder dendert, of neem je deze plaat toch best in de hand, net als een trein die stopt om reizigers op te pikken? In ieder geval vind ik de hoes persoonlijk niet echt attractief en lijkt het logo net iets te eenvoudig. Maar kom, tijd om de muziek te laten spreken.

En inderdaad, je krijgt, zoals de bijsluitende biografie kort en bondig weergeeft, progressieve, duister getinte, melodieuze metal te horen die enige raakvlakken heeft met meer klassiekere doom-bands. Nu en dan hoor ik ook wat klassiekere heavy metal invloeden, al niet in het minst in de vocalen. Want op het titelnummer, Darkness, lijkt zowaar de kleine broer van King Diamond voorbij te komen. In het geheel zijn de veelal cleane vocalen braaf en teder te noemen. Erg mooie vrouwelijke vocalen ook, die nu en dan op bepaalde nummers binnendruppelen.

Een gladde, toch niet te gelikte, heldere productie geeft je direct ruimte om alle instrumenten goed op te pikken. De drum en bas klinken wel wat dof bij momenten, doch dit neemt niet weg dat alles mooi in balans blijft. Het mist echter in zijn geheel wel ballen en noten. Enkel het openingsnummer Daylight Fading en Voices kennen een wat up-tempo karakter en refereren veelal hierdoor, en door de gitaarpartijen, naar klassiekere heavymetalplaten. Een dubbele baspartij in het nummer The Storm doet vermoeden dat John V (V voor Vloed? Goed gevonden!) wel eens wat sneller werk heeft afgeleverd. In verschillende nummers hoor je goed doordachte gitaarlijnen, mooie solo’s en basthema’s die vaak naar verschillende uithoeken lijken te wandelen.


Om te besluiten kan ik zeggen dat de heren met deze schijf een goede eerste indruk maken. Er zit echter nog behoorlijk wat groeimarge op het geheel. Best even herbronnen over artwork en logo bijvoorbeeld. Best ook kiezen of je ofwel in het Engels of in het Nederlands verder gaat, want de wisselwerking hiertussen op vocaal gebied vind ik niet echt overtuigend. Om te verwijzen naar de openingsalinea: ik neem deze plaat bij de hand en dat is ook iets wat ik jullie adviseer om te doen.

Score:

75/100

Label:

Eigen Beheer, 2020

Tracklisting:

 1. Daylight Fading
 2. Darkness
 3. De Storm
 4. The Prophet (Storm II)
 5. Blood Moon
 6. Voices
 7. Fallen Angel
 8. The Passage

Line-up:

 • Johan V. – Zang, gitaar, basgitaar
 • Wim V. – Gitaar
 • John V. – Drums

Link: