Vittra – Blasphemy Blues

Deze vier helden van Vittra komen uit Zweden en dit Blasphemy Blues is de opvolger van de EP Wardens. Van deze EP, voorzien van vier eerder middelmatige melodisch death-, thrash-, blackmetalnummers, liep ik toch niet helemaal warm. De redenen hiertoe waren het ontbreken aan wat professionalisme in het songschrijven en de uitvoering ervan. Ook zat er teveel zang geperst op deze nummers. Iedereen verdient een tweede kans dus ook de heren van Vittra. Blasphemy Blues is een volwaardige langspeler met maar liefst acht nummers die stevig knipogen naar bands als In FlamesDissection en At The Gates. De promoboer sleurt er deze keer zelfs Megadeth bij. Tja. De heren doken opnieuw de SolnaSound Studio in met hulp van Simon en Mike Wead (King Diamond, Mercyful Fate) en lieten de mixing en mastering over aan Lawrence Mackrory (Bloodbath, Lik).

En het mag meteen geschreven worden. De plaat opent met Colossal en het daaropvolgende Halls Of Ancients behoorlijk interessant. Typisch Zweedse melodische deathmetal uit de oude school. Kan ook moeilijk anders natuurlijk, Vittra is een Zweedse band. Het mag dan ook niks verbazen dat de gekende elementen allemaal aanwezig zijn. Opzwepende drums, rollende dubbele baskicks, snerpende gitaren en schurende vocalen. En ja, de heer Döragrip plamuurt graag elk gaatje dicht met zijn aangename stembanden. Het hoort bij de band neem ik aan. Satmara, het nummer van de videoclip, laat ook een wat andere kant van de band zien. Een kant die inderdaad wat aansluit bij de oudere thrash Goden. Een Megadeth is misschien wat overdreven, maar ik begrijp best waarom de promoboer deze band er toch even heeft tussen gezet. Lykantropi heeft wat weg van Maha Kali, het nummer van Dissection dat verscheen op de laatste plaat van deze culthelden, Reinkaos, in 2006. De plaat kabelt vanaf hier rustig verder met maar weinig hoogtepunten. Alleen het laatste nummer, als je de bonustrack Undead niet meetelt, Sommarfödd heeft zelfs iets vrolijks in zich. De combinatie van vrouwelijke vocalen en wat huppahopgezang werkt lichtjes aanstekelijk.

Volwassen plaat dit Blasphemy Blues van de Zweedse heren van Vittra. Een lekkere mix van wat klassiekere metalinvloeden en typische Zweedse melodische deathmetal. In vergelijking met de middelmatige EP Wardens, is deze plaat een ongelooflijke mature stap vooruit.

Score:

75/100

Label:

Emrinc, 2022

Tracklisting:

 1. Colossal
 2. Halls Of Ancients
 3. Satmara
 4. Lykantropi
 5. Feeding Frenzy
 6. Self-Loathing
 7. Temptation
 8. Sommarfödd
 9. Undead (bonus)

Line-up:

 • Alex Smith – Drum
 • David Döragrip – Zang
 • Gustav Svensson – Bas
 • Johan Murmester – Gitaar

Link: