Visions of Atlantis – The Deep & The Dark

Dit jaar kwamen de Oostenrijkers van Visions of Atlantis nog eens voorbij met een nieuwe plaat. Dat begon echt wel tijd te worden, want eigenlijk was het geleden sinds Ethera uit 2013 dat er nog vers brood op de plank kwam. De EP uit 2016 was er immers eentje met wat herwerkt materiaal. Met opnieuw wat nieuwe troepen in de gelederen, hoe kan het ook anders. Meer bepaald op bas en gitaar.

Geluidstechnisch is dit een pareltje en wie van zeemzoete tracks houdt met stevig power metaltimbre, is hier wel aan het juiste adres. Deze Oostenrijkers hebben flink met de kwaliteit van hun gitaren en synthgeluid liggen spelen, waardoor The Deep & The Dark verdraaid krachtig in de oren klinkt. Return To Lemuria levert hier een erg mooi voorbeeld van, en dat leek de band zelf ook door te hebben.

Nog steeds wordt dit alles met een zekere Nightwish-knapperigheid gebracht en mag er heel wat lof uit gaan naar de gelaagdheid van het geheel en de erg knappe zanglijnen. Er komt wel nog steeds een behoorlijke ‘maar’ kijken, want na enkele nummers heb je door dat er nog steeds maar erg weinig afwisseling zit tussen de songs, met uitzondering van de ballades en wat tracks die meer neigen richting power metal. Erg voorstelbare invallen en zoetheid troef over de ganse lijn. Wie het niet deert, heeft er weer een afgelikt plaatje bij dus.

Score:

80/100

Label:

Napalm Records, 2018

Tracklist:

 1. The Deep & The Dark
 2. Return To Lemuria
 3. Ritual Night
 4. The Silent Mutiny
 5. Book of Nature
 6. The Last Home
 7. The Grand Illusion
 8. Dead Reckoning
 9. Words of War
 10. Prayer To The Lost

Line-up:

 • Thomas Caser – Drums
 • Mike Koren – Bas
 • Werner Fiedler – Gitaar
 • Chris Kamper – Synth
 • Siegfried Samer – Zang
 • Clémentine Delauney – Zang

Links: