Visions of Atlantis – Pirates Over Wacken (Live)

Met het koude weer zou je het bijna vergeten, maar het festivalseizoen komt er binnenkort weer aan! Dat er geen betere manier is om weer in de stemming te komen dan met een livealbum, bewijst Visions of Atlantis met Pirates Over Wacken. Op dit album kun je de volledige set beluisteren van het optreden vorig jaar op het grootste metalfestival ter wereld: Wacken Open Air.

De symfonische powermetalband uit Oostenrijk heeft een aantal roerige jaren achter de rug. Vlak voordat album Ethera uitkwam, overleed zangeres Nicole Bogner en nadat het album uitkwam besloot een groot deel van de band te vertrekken, omdat ieder een andere muzikale kant op wilde. Intussen is slechts de originele drummer, Thomas Caser, nog over en is Pirates alweer het tweede album dat de band heeft uitgebracht met de huidige bezetting. Met de laatste paar albums keert de band terug naar zijn vroegere muziekstijl: teksten met een fantasythema en muziek geïnspireerd door Nightwish. Deze formule, gecombineerd met de etherische stem van Clémentine Delauney, tilt dit album absoluut naar een hoger niveau en maakt Pirates één van de betere albums van Vision of Atlantis!

Nooit eerder lag het fantasythema er zo dik op als bij dit album. Niet alleen op de hoes, maar ook in de teksten staat het piratenthema centraal. Fans die de shows bezocht hebben, weten dat de band ook op het podium gehuld was in piratenoutfits om de sfeer compleet te maken. Ik hoor je. Mocht je nou, onverhoopt, niet staan te springen om nog meer metalbands met een piratenthema, dan zou ik dit album toch een kans geven. Er wordt hier niet gezongen over plunderende, rum drinkende piraten zoals bij Alestorm, maar juist over rebellie en een zoektocht naar vrijheid. De muziek staat dichter bij de symfonische powermetal dan bij de met accordeon gevulde folk die gebruikelijk is binnen de piratenmetal. Fans van bands als Delain of Nightwish kunnen de melodische, vocaal gedreven muziek ongetwijfeld enorm waarderen. In het album is ook het powermetalgenre terug te vinden, vooral in het snelle tempo dat zich in vrijwel het gehele album doorzet en de krachtige muziek, met de gitaarsolo’s als hoogtepunt. Dit album zal daarom ongetwijfeld ook in de smaak vallen bij fans van Kamelot, een band waar Visions of Atlantis in 2019 nog uitgebreid mee getoerd heeft. Voor het vleugje folk heeft de band aan het album nog een gastoptreden toegevoegd van fluitist Ben Metzner van Feuerschwanz, wat dit album de perfecte mix maakt van deze drie genres!

Dat Pirates een fantastisch album is, stond dus intussen al vast, maar lukt het de band ook om dit niveau tijdens de liveoptredens vast te houden? Pirates over Wacken laat zien van wel! Men heeft er in dit liveoptreden voor gekozen om vijf nummers van albums Wanderers (2019) en The Deep & The Dark (2018) af te wisselen met zeven nummers van het laatste album Pirates (2022). Omdat de muziek van deze twee voorgaande albums ook geschreven is binnen het fantasythema, passen veel van de oudere nummers perfect binnen het piratenthema. Ze zouden zelfs niet misstaan hebben op Pirates. Door deze muziek aan de setlist toe te voegen, blijft het optreden gefocust rond één centraal thema. Voor de fans die de band al wat langer volgen zal dit echter misschien een minpunt zijn. Voor hen was een iets representatievere setlist interessanter geweest. De band heeft er immers alweer acht albums op zitten.

Het optreden gaat van start met één van de populairste singles van Pirates: Master The Hurricane. De heftige orkestratie en dramatische vocalen zorgen voor een energiek begin van het optreden. Halverwege het nummer is er een rustmoment, waarop alleen de zang van Clémentine en de piano te horen zijn. Op dit moment is zelfs het luidkeels zingende publiek op de achtergrond even stil. Wanneer vervolgens A Life of Our Own van start gaat, wordt iedereen opnieuw even wakker geschud en aangespoord om mee te juichen. De energie die we in de eerste twee nummers horen, wordt gedurende heel het optreden volgehouden. Dit komt mede doordat de band ervoor gekozen heeft om slechts één ballad in de setlist te plaatsen, waardoor het tempo erin blijft. Desondanks komen de stemmen van Clémentine Delauney en Michele Guaitoli goed tot hun recht. De kracht in hun stemmen weten ze zelfs tot afsluiters Melancholy Angel en Legion of the Seas vast te houden.

De audioproductie heeft de sfeer van het festival perfect gevangen: als luisteraar heb je het gevoel tussen het publiek op het festival te staan, zonder dat het afdoet aan de audiokwaliteit van het optreden. Wanneer je dan toch het gevoel hebt op Wacken Open Air te staan is het natuurlijk nog leuker om het optreden ook terug te kunnen kijken. Deze optie biedt Napalm Records echter helaas niet. De enige DVD die van de band verkrijgbaar is, is de vastlegging van vijf nummers van het Visions of Atlantis-optreden op het Masters of Rock festival. De video van het liveoptreden Pirates Will Return, die vorige maand is verschenen ter promotie van Pirates Over Wacken, is er hier één van. Waarom ze ervoor gekozen hebben om het livealbum van Wacken te promoten met een video van een ander festival is niet duidelijk. Het is dus helaas niet mogelijk om een volledig optreden van het afgelopen jaar te bekijken én te beluisteren. Dit is zeker een gemiste kans, aangezien de band zich voor hun optredens hult in piratenoutfits en er soms ook een aantal strijkers en blazers mee het podium op genomen wordt. Deze beelden zouden zeker toevoegen aan de ervaring van het album. Het weglaten van videobeelden van het optreden is dan ook zeker het grootste minpunt van Pirates Over Wacken.

Al met al zijn zowel het album Pirates als het livealbum Pirates over Wacken een hele fijne toevoeging aan het symfonische metalgenre. Hoewel het piratenthema inmiddels weinig vernieuwend is, weet de band hier toch een andere draai aan te geven door niet terug te vallen in stereotype piraten metal. Het is de bandleden gelukt om dicht bij zichzelf te blijven. De setlist bevat helaas slechts muziek van de laatste drie albums, maar dit maakt wel dat de setlist perfect binnen het piratenthema past. Hoewel je de energie en het enthousiasme van de band en het publiek duidelijk terug kunt horen, hadden beelden van het optreden hier absoluut nog wat aan toe kunnen voegen. Helaas moeten de fans het voorlopig doen met de audio-opnames. Hopelijk wordt daar later alsnog een DVD uitvoering van het optreden aan toegevoegd. De audiokwaliteit van de opname en de energie en fantastische uitvoering van de band maken echter alles goed! Voor symfonische metalfans is dit album dan ook de perfecte manier om weer in de stemming te komen voor het aankomende festivalseizoen.

Label:

Napalm Records, 2023

Tracklisting:

 1. Master the Hurricane
 2. A Life of our Own
 3. Clocks
 4. The Silent Mutiny
 5. In my World
 6. A Journey to Remember
 7. Pirates will Return
 8. Heroes of the Dawn
 9. Clemi’s Speech
 10. Freedom
 11. Melancholy Angel
 12. Legion of the Seas

Line-up:

 • Clémentine Delauney – Vocalen
 • Michele Guaitoli – Vocalen
 • Dushi Duscha – Gitaar
 • Herbert Glos – Basgitaar
 • Thomas Caser – Drums

Links: