Visions of Atlantis – A Symphonic Journey To Remember

Het Oostenrijkse Visions of Atlantis bood dit livealbum ter review aan bij uw favoriete e-zine. A Symphonic Journey To Remember, aldus de veelbelovende titel van het werk. De symfonische metalband heeft door de jaren heel wat line-ups versleten. Op deze DVD speelt de band voornamelijk werk van het laatste album, afgewisseld met wat hitjes. Dat is een logische keuze. Het is de natte droom van elke symfonische band: samen met een orkest spelen. Op deze liveregistratie kreeg Visions Of Atlantis die mogelijkheid. A Symphonic Journey To Remember werd in 2019 opgenomen op het BANG YOUR HEAD!!! Festival met het Tjechische Bohemian Symphony Orchestra Prague.


De band kiest voor een flinterdun geluid, met veel nadruk op precisie, orkestratie en een vrij luid rockend drumstel. De drummer en bandoprichter Thomas Caser biedt de meeste stabiliteit in deze band. De mix is organisch, maar iemand heeft de snaredrum wel een heel harde opstelling gegeven. De gitaar dient als een soort ambientgeluid en de dubbele zang staat lekker vooraan. Hoewel het gitaargeluid weinig metal is, klinkt op de intro van Release My Symphony wel wat metal. Het is niet veel, maar beter dan niets. De orkestratie heeft toegevoegde waarde, met name wanneer het als een eenheid voelt, zoals op New Dawn. De stemmen van Clémentine Delauney en Michele Guaitoli vullen elkaar prima aan. Toch valt het op dat zij soms wat zoekend zijn in het vinden van de juiste noot. Vooral Michele lijkt niet altijd even gefocust. Het publiek is niet erg uitzinnig, maar de band zelf is hoorbaar aan het stralen op het podium. Als er wordt gevraagd om mee te ‘Hey!’-en op Lost gebeurt dat, maar niet meer dan dat. Het liedje wordt overigens wat slordig gezongen, en Clémentine Delauney mist zelfs het invalmoment bij het laatste refrein. Het is te vergeven, want het enthousiasme zit erin.

Na Lost klinkt de band wat meer gefocust en geconcentreerd op de technische kant van de muziek, maar klinkt het weer wat minder overtuigend en enthousiast. Het ingekakte energieniveau komt met de ballad Wanderers tot een dieptepunt. Het haalt wat mij betreft de flow uit het optreden, maar vooruit. Mensen willen lekker met hun aansteker heen en weer zwaaien. Dit is daarvoor het moment. De opvolging van Seven Seas is logisch om daarna in het complexere en hardere A Journey To Remember aan te komen. Op dit punt is de orkestratie dragend van karakter. Een mooi hoogtepunt van dit album.

Ik ben niet onverdeeld positief over deze uitgave. De band doet op deze live-opname een poging om zichzelf te overtreffen en dat eindigt in deze gedurfde release. Hoewel de drums stabiel zijn, klinkt het verder als een band op zoek naar zichzelf, en de juiste snaar. Bovendien is het vanwege de samenwerking met het orkest wat ingehouden. In de samenwerking merk je dat de band en orkest proberen af te stemmen, maar dit gaat wat ten koste van het uitgestraalde zelfvertrouwen. A Symphonic Journey To Remember klinkt als een mijlpaal voor de band zelf. En dat is leuk voor Visions of Atlantis. Voor de luisteraar is het niet meer dan een interessante en slechts bij vlagen overtuigende performance. Wel een prachtige cover trouwens! Luistertips: The Deep and the Dark, Lost.

Label:

Napalm Records, 2020

Tracklisting:

1. Intro
2. The Deep & the Dark
3. New Dawn
4. Ritual Night
5. Lost
6. The last Home
7. Memento
8. Release my Symphony
9. Words of War
10. Heroes of the Dawn
11. Wanderers
12. Seven Seas
13. A Journey to Remember
14. The Grand Illusion
15. Nothing Lasts Forever
16. Passing Dead End
17. Return to Lemuria

Line-up:

  • Clémentine Delauney – Vocals
  • Michele Guaitoli – Vocals
  • Christian Douscha – Gitaar
  • Herbert Glos – Basgitaar
  • Thomas Caser – Drums

Links: