Viridanse – Hansel, Gretel E La Strega Cannibale

Bij het beluisteren van Hansel, Gretel E La Strega Cannibale kreeg ik iets voorgeschoteld datqua verwachting, op z’n zacht gezegd, als een verrassing kwam. Het Italiaanse Viridanse werd aangeduid met het genre post-metal, een toch enigszins vage term, maar dat terzijde. Ik kan immers ook niet onder woorden brengen wat ik wel verwachtte.

Viridanse is een band die al sinds 1983 muziek maakt. Zwaar beïnvloed door de new wave uit de jaren tachtig, maken de heren een mix van post-rock, psychedelische rock en post-punk. Hierin staat ook de Italiaanse taal centraal, wat bij mij weer resulteerde in het grotendeels geen pepernoot begrijpen van de teksten. En aangezien ik de indruk heb gekregen dat Viridanse veel nadruk legt op het tekstuele aspect, zal dat ongetwijfeld een gemis zijn. Wat me echter opvalt in de vocalen is hoe vaak ik het gevoel heb dat ik naar een Italiaanse Serj Tankian zit te luisteren, zoals op Arkham, zij het zonder de absurde en maniakale uitspattingen van de System Of A Down-frontman. En verrassend genoeg klinkt het nog bijna briljant ook bij de muziek van Viridanse.

De muziek swingt, zit vol met een lekkere drive en verveelt geen moment. Elk nummer klinkt fris en kabbelt heerlijk door, met verscheidene interessante passages. Ik heb het album meermaals achter elkaar beluisterd tijdens het werken in mijn tuin, en al snel ging het luisteren over in neuriën. Ware het niet dat ik de taal niet spreek, anders was het gewoon meeblèren geweest! Voor wie nog een vakantie naar Italië in de planning heeft deze zomer, Viridanse heeft een zeer fijne plaat afgeleverd om je alvast in de stemming te krijgen.

Score:

78/100


Label:

Eigen beheer, 2017

Tracklisting:

 1. Hansel, Gretel E La Strega Cannibale
 2. Arkham
 3. Alle montagne della follia
 4. Scomunica
 5. Aria
 6. Il grande freddo
 7. Madre Terra

Line-up:

 • Flavio Gemma – Bas
 • Enrico Ferraris – Gitaar
 • Gianluca Piscitello – Vocalen
 • Erik Nalin – Drums
 • Giancarlo Sansone – Toetsen, Synthesizer

Links: