Vircolac – The Cursed Travails of the Demeter

Kijk, hier word ik nu blij van. Deze EP van Vircolac heeft me redelijk laat bereikt, maar was het wachten meer dan waard. De cvltband uit Dublin bracht eerder twee demo’s uit die niet alleen bijzonder lovend werden ontvangen, maar waarvan de nummers ook op verscheidene samplers van gerenommeerde, obscure labels te vinden waren. De interesse was direct aangewakkerd, want met zo’n geluid en een dusdanig verketterende atmosfeer moest het wel goed zitten.

Nu is er dus de eerste EP met de titel The Cursed Travails of the Demeter en man, die stelt niet teleur. Als nu de vraag rijst “Wat is dit dan in godsnaam voor muziek?”, begrijp ik dat, en dus even een korte inleiding. Vircolac brengt occulte death metal, waarin de oldschool vereerd wordt, maar tegelijk ook een onconventionele draai wordt gegeven aan uitgekauwde concepten. De sfeer is zoals je die wilt hebben, met de geur van muffe crypten in je neusgaten en het gegalm van voetstappen langs vochtige gewelven in je oren. De weg naar die atmosfeer is grotendeels oldschool, met veel verwijzingen naar death metal uit de jaren tachtig en ook naar bands met een dergelijk geluid die de afgelopen jaren zijn opgekomen. Toch wordt er op ongewone wijze omgesprongen met overgangen en doomy passages, en wel op dergelijke manier dat er, zonder uit de pas te lopen, een extra toevoeging aan de atmosfeer wordt geleverd.

Deel van die onalledaagse benadering is de toevoeging van een subtiele dosis heavy metal. Nergens betrap je de band erop dat er verwezen wordt naar de banaliteit van heavy metal, maar je hoort wel hoe death metal voortkomt uit de klassieke heavy metal. Dat is op zich al een prestatie van formaat, maar het houdt daar niet op. Vircolac weet met de afwisseling tussen de instrumentale partijen en de structuur van de riffs een verfrissend geluid te brengen, zonder dat het mijn elitaire, oldschool gemoed stoort. Als dan ook nog eens de nodige hoeveelheid doom wordt toegevoegd (Betwixt the Devil and Witches) om de atmosfeer naar hogere sferen te tillen, is het feest natuurlijk compleet.

De conclusie kan niet anders zijn dan dat dit debuut voldoet aan alle verwachtingen die over de jaren zijn geschapen. Natuurlijk is de keerzijde dat mijn immer hongerige zucht naar occulte, oldschool death metal aangewakkerd is door de heren. Maar ach, dat neem ik voor lief. Deze EP móet beluisterd worden door liefhebbers van al wat ziekelijk is en in de schaduwen gebeurt.

Vircolac CTOFDLabel:

Sepulchral Voice Records, 2016

Tracklisting:

  1. The Cursed Travails of the Demeter
  2. Charonic Journey (Stygian Revelation)
  3. Lascivious Cruelty
  4. Betwixt the Devil and Witches

Line-up:

  • KB – Bas
  • JG – Gitaar, Keyboard
  • DvL – Vocalen
  • BMC – Gitaar
  • NH – Drums, Vocalen

Links: