Violet Cold – kOsmik

Eén van de meest grensverleggende bands van de laatste jaren die er in slaagde om extreme metalen (depressieve en atmosferische black) te combineren met “post”-invloeden en elektronische geluiden, is zeker en vast Violet Cold. Emin Guliyev, de man achter Violet Cold, woont in Azerbeidzjan, in de grootstad Baku. Zijn muziek slaat sinds enkele jaren enorm aan, zowel bij liefhebbers van pure atmosblack (Mesarthim), US black à la Deafheaven of nature black zoals Alcest. Anomie stond twee jaar geleden in mijn jaarlijst en niet alleen in de mijne, vele meerwaardezoekers met mij stemden deze hoog de eindlijst in. Sindsdien verschenen er een pak albums van Violet Cold, steeds in eigen beheer en puur instrumentaal. Tot nu.

kOsmik is de achtste langspeler van Violet Cold, dat op dit album slechts één instrumentaal nummer brengt. De postrock regeert deze keer niet alleen, een pak nummers kennen naast de gekende glooiingen met een opstijgende en etherische aankleding en feel een diepdroevige uptempo depressieve black onderbouwen dito screams. Daarnaast hoor je her en der zalig mooie vrouwelijke vocalen met een heel creatieve Azerbeizjaanse (zo schrijf je dat dus echt) pagan feel, zonder dat die wollig wordt. De enigmatische combinatie van postblack, postrock, progressieve black, electro en blackgaze komt in vele variaties terug doorheen het album, telkens met een aantal kapstokken die je eraan herinneren dat het hier om Violet Cold gaat. Voeg daarbij de thematische kosmische klanken galerij toe dat dit album mee typeert en je hebt een enorm avontuurlijke en emotiebeladen plaat vol creativiteit. Creativiteit, iets wat vrij zeldzaam is binnen de grenzen van het metalen landschap en vaak dient om techniek te etaleren in plaats van gevoel. Violet Cold deelt het gewoonweg uit. Dit is dan ook een band die op zichzelf staat en veeleer een referentie is dan een verzameling invloeden. En bovenal is het gewoon heel erg mooie muziek. Luister zelf even mee.

Ter aanvulling: in het afsluitende nummer hoor je inderdaad Air Suite Nr. 3 van Bach in een kosmische, Artificiële Intelligentie versie. Enig mooi. Tranentrekker.

Score:

85/100

Label:

Avantgarde Music, 2019

Tracklisting:

  1. Contact
  2. Black Sun
  3. Mamihlapinatapai
  4. Space Funeral
  5. Ultraviolet
  6. Kosmik
  7. Ai(R)

Line-up:

  • Emin Guliyev – Alle instrumenten, Vocalen

Links: