Vicious Rumors – Celebration Decay

Het is dit jaar alweer 41 jaar geleden dat Geoff Thorpe de band Vicious Rumors oprichtte. De zeven vette jaren van de band liggen helaas alweer ver in het verleden. Van 1988 tot 1994 bracht de band, met Carl Alberts op zang, enkele fantastische albums uit waarvan Digital Dictator als klassieker gezien mag worden. Helaas zakte het niveau van de albums die na het overlijden van Alberts verschenen behoorlijk. Het in 2006 verschenen Warball (met James Rivera in topvorm op zang) liet gelukkig een trendbreuk horen en behoort tot de betere platen in de discografie. Helaas waren de albums daarna weer van een minder niveau.

Met Celebration Decay is de band toe aan studioalbum 13. Zoals gebruikelijk Heeft Geoff Thorpe de bandbezetting weer flink gewijzigd. De belangrijkste wissel in de band is zanger Nick Courtney, wiens stem in de hogere registers een opvallende overeenkomst vertoont met Tim ‘Ripper’ Owens in betere tijden. Met zijn zang zorgt hij er mede voor dat Celebration Decay toch een stuk aangenamer klinkt dan de albums uit het afgelopen decennium van de band.

Compositorisch is er weinig nieuws onder de zon. Geoff Thorpe blijft trouw aan het recept dat hij op Digital Dictator introduceerde en dat sinds Warball weer prominent op het menu staat. Dit keer worden er echter net even wat meer specerijen gebruikt waardoor het eindresultaat wat pittiger klinkt dan bijvoorbeeld voorganger Concussion Protocol. Het titelnummer, Pulse Of The Dead en Masquerade Of Good Intentions zijn hier goede voorbeelden van. Helaas zijn niet alle nummers van dit niveau want met Asylum Of Blood en Cold Blooded staan er ook flauwe midtemponummers op dit album waarbij de inspiratie duidelijk minder aanwezig was. Dat blijkt ook uit sommige gitaarsolo’s, normaliter een sterk punt van de band. Smaakvolle flitsende solo’s worden afgewisseld met inspiratieloze solo’s die gemakzuchtig ingespeeld lijken.

Ondanks deze mindere punten is Celebration Decay het beste album van de band sinds Warball geworden en de liefhebber van traditionele US power metal zal er zeker raad mee weten.

Score:

78/100

Label:

Steamhammer, 2020

Tracklisting:

 1. Celebration Decay
 2. Pulse of the Dead
 3. Arrival of Desolation
 4. Any Last Words
 5. Asylum of Blood
 6. Darkness Divine
 7. Long Way Home
 8. Cold Blooded
 9. Death Eternal
 10. Course Disaster
 11. Masquerade of Good Intentions

Line-up:

 • Geoff Thorpe – Gitaar
 • Larry Howe – Drums
 • Gunnar DüGrey – Gitaar
 • Nick Courtney – Zang
 • Robin Utbult – Basgitaar

Links: