Vhäldemar – Straight to Hell

Voor fans van Manowar, Judas Priest en Running Wild. Pak maar in, doe er een strik om en schuif deze kant op! Straight to Hell is het zesde album van de Spaanse band Vhäldemar. De band begon als een wat al te overdreven powermetalband, met vergeetbare muzikale intermezzo’s. Geleidelijk kwam een wat meer metalen aanpak. Heel anders dan elk ander Iberisch metalgezelschap is het niet.

Ook op Straight to Hell geen verrassingen. Een degelijk en solide album van voor tot achter. Het is makkelijk in het gehoor liggende power metal met hier en daar wat samenzang en shreddende solo’s. In dit genre heb je zoveel bands die dit trucje doen dat je  wel wat moet kunnen wil je de wereld overtuigen. Vhäldemar doet daar niet echt een poging toe. De muziek is prima uitgevoerd, maar het gevoel na het luisteren blijft dat je naar een vrij doorsnee plaat hebt geluisterd.

Het geluid is redelijk gestript, zoals de laatste twee albums van Iron Fire. De agressie zit er nog steeds in en komt met name in de titeltrack goed naar voren. De band verzaakt hier echter om epiek in te zetten en schaart in plaats daarvan naar heavy metal. Zo blijft de plaat vlak klinken zonder doelmatig genoeg te scoren. Een zoveelste gitaarlijn op de achtergrond brengt melodie, maar niets om over naar huis te schrijven. Fear is een pop-/rocksong die best weggelaten had mogen worden. Dit is zo afwijkend dat het meer een bonustrack is. Het laatste nummer van de plaat Old King’s Visions (Part VI) is nog het meest gedenkwaardig. Er is duidelijk meer tijd in het liedje om de riffs en drums op elkaar te laten inspelen. De vocalist haakt erop in door zijn meest passende bijdrage te leveren.

Op zich een redelijke plaat, die best een luisterbeurt verdient als je fan bent van de genoemde bands. Sterker nog, ik denk dat een aantal mensen hier zeker hun gram kan halen. De muzikanten spelen hun instrumenten prima, maar de saaiheid van deze plaat verwatert de kracht die erin zou kunnen liggen. Misschien is het recept al te vaak gebruikt en wordt het steeds moeilijker om iets fatsoenlijks te bakken. Misschien mist de band onderscheidend vermogen. Samengevat: Niet catchy genoeg voor een powermetalplaat, maar wel solide en met hier en daar een leuk moment. Straight to Hell is leuk om een keertje te luisteren, maar het is zeker geen blijvertje.

Score:

72/100

Label:

Fighter Records, 2020

Tracklisting:

 1. Death to the Wizard
 2. My Spirit
 3. Afterlife
 4. Straight to Hell
 5. Damnation’s Here
 6. Fear
 7. Hell Is On Fire
 8. Black Mamba
 9. When it’s All Over
 10. Old King’s Visions (Part VI)

Line-up:

 • Carlos Escudero – Vocalen, gitaar
 • Pedro J. Monge – Gitaar
 • Raúl Serrano – Basgitaar
 • Jonkol Tera – Keyboards
 • Jandro – Drums

Links: