Vessel of Iniquity – The Path Unseen

Blackdeathnoise, waanzin uit de UK. The Doorway uit 2021 stond in mijn jaarlijst, de jaarlijst is er nog niet goed van. Pure Sentient Ruin Laboratories kwaliteit, we weten ondertussen wat dat label van brouwsels allemaal de wereld instuurt. The Path Unseen telt vier lange nummers, goed voor iets meer dan een half uur compleet desoriënterende brutaliteit. De hoes zegt het in feite al. Ga er maar voor zitten.

Ik heb hem ondertussen al verschillende keren gehoord, maar nooit de moed gevonden om er iets zinnigs over neer te pennen. Nu ook niet, maar het plichtsgevoel wordt me te groot en het uitstelgedrag begint ook te vervelen. Blood Magic dan maar… Bijna acht minuten lang een industrieel gestuurde brei van Portal, Mithras (enkele Britse Morbid Angels-riffs dus), Mories-eclecticisme en Reverorum Ib Malach. Ik neem even wat dingen over uit de promopraat:

The Path Unseen is malafide gruwel, klaar om smeulend vuur te blazen in de wonden tussen het weefsel van het bewustzijn door, via onvoorstelbare deconstructies van de werkelijkheid en via een afwijkende benadering op muziekcreatie gericht op het aanwenden van absolute terreur en het nabootsen van de laatste stadia van gezond verstand.


Ja fuck, dan weet je het wel. Voor het eerst horen we een achtsnarige gitaar en dempen de grooves (klinkt soms als occulte Australische blackdeath à la Grave Upheaval en consoorten) de wel erg fel ingestelde hihats. Het levert een bizarre stroom aan blackdeath op met ruis en een computerdrum die op standje drilboor afgesteld staat. Persoonlijk ga ik gewillig mee in de maalstroom en laat ik me leiden door de trance van dit album, het zal echter weinigen gegeven zijn dat zonder mentale gevolgen samen met me te doen. Ik vermoed dat bij velen de weerstand te groot is en ze meteen afhaken omwille van de drukte, ofwel gaan ze het bestempelen als saai omdat ze er niet in slagen onderscheid te kunnen maken tussen de vele impulsen en het geheel als een lange brei zullen bestempelen. Dat valt allemaal te begrijpen. Krijg je deze deur alsnog open, dan is het genieten geblazen, ook al moet ik toegeven dat ik meer onder de indruk was van het nog psychotischer The Doorway. Deze is namelijk op lengte gericht, The Doorway op diepte.

Score:

82/100

Label:

Sentient Ruin Laboratories, 2022

Tracklisting:

1. Blood Magic
2. The Path Unseen
3. Abyss of Unknowning
4. A Door Once Opened…

Line-up:

  • S.P. White – Alles

Links: