Vesperith – Vesperith

Een debuutplaat. Vesperith uit Finland. Atmosferische black met een interessante hoes, die verschenen is via Svart Records. Een band die bevolkt wordt door een bevallige dame. Zo! Meteen kopen natuurlijk. En zo geschiedde. Moeilijk om dan nog kritisch te zijn, ik geef het toe. Een miskoop is – mits een beetje kwetsbaarheid – iets waar je moet van af zien te raken, zowel praktisch als emotioneel. Het hoeft natuurlijk zo ver niet te komen.


Een goed gevoel overhouden aan je aankoop verloopt echt wel een stuk vlotter als de goed uitziende dame ook nog eens mooi kan zingen. In dit geval is het genieten geblazen van de sireneklanken die bijzonder etherisch en verleidelijk een kriebelig gevoel veroorzaken, zowel tussen de oren als in de onderbuik. Inhoudelijk gaat het over bijzonder complexe paradoxale extracties annex experimentele mixing en sexy vortex excerpten uit de X-lexicon. Contrasten komen telkens terug. Licht en donker, ambient en dreunend slagwerk, passieve keys en snel pulserende computerdrums, … Vesperith bestaat dankzij contrasten. Soms wat ver gezocht, soms aangrijpend, vaak verwarrend. Dit is geen “makkelijk” in het gehoor liggende Midnight Odyssey waar spanning zich onderhuis opbouwt, hier wordt full frontal met rauw geluid gewerkt, met priemende sirenezang, met BPM-rijke cadansen. Vesperith is een meteorietenregen die hoe dan ook impact wil hebben. Weinig subtiel, zelfs niet in de etherische gezangen (ze kan ook hees screamen trouwens). En laat dat nu net zijn wat de meeste atmosblackmetalfans willen: subtiele glooiingen en tantrische taferelen.

Vesperith zal door velen afgedaan worden als brutaal, maar dan met een negatieve connotatie. Ik krab hier en daar ook in mijn haar bij zoveel geldingsdrang, maar ben toch niet te verlegen om te zeggen dat het aandoenlijk is wanneer noise en stuwende atmosblack een climax bereiken (die x ontbrak nog) in nummers als Valohämärä en Fractal Flesh. Niet voldoende voor de jaarlijst, Babymetal zal de enige vrouwelijke inbreng blijven dit jaar, samen met de dame die Saor voorziet van de universele kracht om kippenvel uit te lokken.

Score:

80/100

Label:

Svart Records, 2019

Tracklisting:

  1. The Magi
  2. Fractal Flesh
  3. Refractions
  4. Valohämärä
  5. Quintessence
  6. Solar Flood

Line-up:

  • Sariina Tani

Links: