Vermilia – Ruska

Ergens in het midden van 2020 raakte ik bevangen door de folky, paganeske, atmosferische black metal van het Finse éénvrouwsproject Vermilia. De EP, Keskeneräisiä Tarinoita, maakte een bijzonder goede indruk. Nu, ruim twee jaar later komt, opnieuw in eigen beheer, en ik snap het nog steeds niet waarom, het tweede album uit, getiteld Ruska. Ruska betekent herfst in het Fins. Ik ben benieuwd of de muziek van deze bijzonder, intrigerende Finse dame perfect bij dit seizoen zou kunnen passen. Na het aanhoren van de vorige platen twijfel ik daar echter niet aan.

En opnieuw start dit album, net als de EP, op een bijzonder indrukwekkende wijze. Een zachte tom, dreigende keyboardthema’s, vertellende vocalen en dan die akoestische gitaar. Een akoestische gitaar die ook op dit album een gesprek aan gaat met de cleane vocalen van Vermilia die vaak in meerdere lagen worden gebracht. Inderdaad, een korzelige, schuurpapieren scream of diepere grunt horen daar ook bij. Vervolgens zitten we al bij Marras, een nummer dat zich volledig opent met rollende basdrums, knotterend, kletterende baslijnen en een heerlijk, paganeske melodie.

Jongens toch, waar blijft deze jongedame de ideeën toch halen? Van waar zijn deze melodieën afkomstig? Hoort Vermilia deze ontstaan al wandelend in een ondoordringbaar woud? Worden ze naar haar toegeblazen tijdens een heftige herfststorm? Kletteren deze gewoon op het dak van een eenvoudig houten hutje verstopt in dat ondoordringbare woud waar door elke spleet en kier de koude en de wind kan gevoeld worden? In ieder geval is het duidelijk dat dit Ruska de leidraad is voor een avontuurlijke wandeling in het seizoen dat men herfst pleegt te noemen.

Op bijzonder indrukwekkende wijze krijg je nog pareltjes als Kuun Tytär of Sanoittaja voor de voeten geworpen. Het eerste start op een dreigend walsende wijze met behulp van bijzonder agressieve eerder typische blackmetalschuifriffjes. Bijzonder ook hoe in dit nummer de feeërieke, cleane vocalen het aandurven de gruntpartijen naar de zijkant te duwen. Het tweede start dan weer bijzonder agressief met een kletterende blastpartij. Tuonen Joki is ook weer zo’n pareltje en het beste nummer van de plaat met een beklijvende melodie en dito uitvoering. De haren op elk lichaamsdeel staan recht omhoog! Nog nooit zo een boosaardige lailalailailalai gehoord. Meebrullen allemaal!

Vermilia brengt met Ruska een meesterlijk schijf uit. Voor één ieder die het folky, paganeske, atmosferische subgenre binnen de black metal meer dan een warm hart toedraagt; hij of zij dient dit album onverwijld aan te schaffen. Ik zou zelfs kunnen stellen dat dit muziek is voor een breder blackmetalpubliek en ver daarbuiten. Jaarlijstmateriaal pur sang!

Score:

95/100

Label:

Eigen beheer, 2022

Tracklisting:

  1. Alkusointu
  2. Marras
  3. Hautavajo
  4. Kuun Tytär
  5. Sanoittaja
  6. Tuonen Joki
  7. Ruska
  8. Kaipaus

Line-up:

  • Vermilia – Zang, alle instrumenten

Link: