Venom Prison – Samsara

Smerige, brute deathmetal? Check! Grimmige, ietwat rauwe productie? Check! Een vrouw die de brute grunts en screams verzorgt? Hell yeah! We hebben het hier over de nieuwe plaat van het uit Groot-Brittannië afkomstige Venom Prison: Simsara. Deathmetalfans opgelet!

Ik tast met mijn vingers niet vaak in dit specifieke genre, daar mijn smaak neigt naar wat meer melodisch en symfonisch zwaar metal. Soms echter, ben ik in zo’n bui waarop alles kapot mag vallen en wil ik gewoon gruwelijk hard headbangen. Daar leent deze muziek zich weer prima voor. Venom Prison maakt een combinatie van deathmetal en hardcore. Hoe zou dat klinken? Brute riffs en zieke blastbeats versus dikke breakdowns? Veel dissonante riffs? Let’s find out.

Laat ik beginnen met deze woorden: holy hell! Vanaf de eerste noten is gelijk duidelijk dat we hier met vuige, harde en gemene death te maken hebben. Brute riffs, vernietigende drums en alom een bak herrie. En dan komt Larissa Stupar om de hoek kijken… wat een strot, zeg! Buiten de Nederlandse band Sisters of Suffocation om, heb ik weinig vrouwen zo ranzig en bruut horen grunten en screamen. Met stomheid geslagen, begint er wel een grijns op mijn gezicht te verschijnen. Het is inderdaad vleesverscheurend!

Wat opvalt op deze plaat is de rauwe mix. Een aardig stukje achtergrondruis vult de leegtes tussen de partijen op, wat het geheel net even wat grimmiger maakt, zonder dat het een slechte productie oplevert. De atmosfeer dat dit met zich mee brengt, zorgt er ook voor dat de nummers nog beter over komen. Wat ook opvalt, is dat ondanks al het brute geweld er ook geweldige solo’s in verwerkt zijn. Catchy en tof uitgevoerd, is dat echt genieten. Wat treft je dan nog meer aan op de plaat? Nou, een fijne afwisselingen van maatvoering en tempo, alsook die dikke breakdowns! Het was eerst even zoeken waar de hardcore-invloeden nu in verwerkt zaten, maar bij de breakdowns wordt dit overduidelijk. Daarnaast is er in sommige nummers een bepaald verloop van akkoorden wat ook thuisgebracht kan worden onder dit genre. De boventoon wordt echter gevoerd door brutal death!

Aan het einde van deze ruim veertig minuten durende hersenstomper doet mijn nek zeer, ben ik moe en is het even bijkomen. Jeetje, wat bevat Samsara een hoop energie! Aangenaam verrast blik ik terug op een fijn album om lekker even de remmen bij los te gooien. Voor de fans van dit genre is deze plaat van Venom Prison dan ook echt een aanrader. Ben je normaal niet zo van brute death, maar heb je een kutdag? Heeft jouw baas weer de eikel uitgehangen of frustreert die ene collega jou enorm? Dan kan je dit allemaal kwijt, terwijl je luistert naar deze plaat!

PS. Zware Metalen kan niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele schade in huis na het onvermijdelijk ongecontroleerd headbangen op Samsara.

Score:

78/100

Label:

Prosthetic Records, 2019

Tracklisting:

 1. Matriphagy
 2. Megillus & Leana
 3. Uterine Industrialisation
 4. Self Inflicted Violence
 5. Deva’s Enemy
 6. Asura’s Realm
 7. Sadistic Rituals
 8. Implementing The Metaphysics Of Morals
 9. Dukkha
 10. Naraka

Line-up:

 • Larissa Stupar – zang
 • Ash Gray – gitaar
 • Ben Thomas – gitaar
 • Mike Jefferies – basgitaar
 • Jay Pipprell – drums

Links: