Velvet Viper – Cosmic Healer

Mag ik jullie even meenemen naar het jaar 1985? In dat jaar werd de band Zed Yago opgericht door zangeres Jutta Weinhold, gitarist Jimmy Durand en drummer Claus “Bubi the Schmied” Reinholdt. Heavy metal, doordrenkt met een thema in Wagneriaanse stijl. Met het concept van de dochter van de Vliegende Hollander heeft Zed Yago, in de tweede helft van dat decennium, twee albums uitgebracht. In 1990 werd echter, door allerlei juridische zaken, de beslissing genomen om Zed Yago te ontbinden.

In datzelfde jaar richtte Jutta de band Velvet Viper op en in 1991 verscheen het titelloze debuut. Bubi the Schmied is ook weer van de partij op de opvolger uit 1992, getiteld The 4th Quest for Fantasy. Maar ook het leven van Velvet Viper bleek kortstondig en de band ging in 1993 uit elkaar.

Jutta werkte hierna als sessiemuzikant en schreef ook het boek “Die Tochter des Fliegenden Holländers: Auf der Suche nach der verlorenen PhantaSIE”. Vanaf 2012 trad ze ook regelmatig op met haar eigen Jutta Weinhold Band.

In 2017 besloot Jutta om toch weer leven in Velvet Viper te blazen en maakte samen met gitarist Holger Marx het album Respice Finem, wat Latijn is voor ‘Let op het einde’. In 2019 volgde The Pale Man Is Holding a Broken Heart en vorig jaar verraste ze ons met de heruitgaven van de eerste twee Zed Yago albums onder het banier van Velvet Viper.

Het is inmiddels 2021, ruim 30 jaar na de eerste oprichting van Velvet Viper. Het vijfde wapenfeit (zevende als je de heruitgaven meerekent) heeft als titel Cosmic Healer gekregen. Een fris album met veel catchy meezingrefreinen en een heerlijke heavymetaldrive. Toch is deze plaat niet echt een doorsnee heavymetalschijf. Ten eerste is de zang van Jutta al niet alledaags, maar ook de muziek bevat verborgen elementen die eigenlijk pas naar boven komen als je het werk wat vaker hebt gehoord. Het kost echt de nodige luisterbeurten om een goed beeld te krijgen van deze release.

Teksten zijn heel belangrijk voor Velvet Viper. Hun debuut handelde voornamelijk rond de verhalen van Koning Arthur en de ronde tafel. Op dit album vinden we maatschappelijke kwesties (Long Shadows, Voice of an Anarchist), Egyptische mythologie (Holy Snake Mother, Osiris, Cosmic Healer), Fantasy (Sword Sister) en de liefde voor metal (Let Metal Be Your Master, On the Prowl).

Het album opent met Sword Sister. Heavy, up-tempo en rauw. Het geeft duidelijk aan dat Velvet Viper nog steeds in staat is krachtige nummers neer te zetten. Het opvolgende Let Metal Be Your Master is een mid-tempo heavymetalmeezinger en het zal me niets verbazen als dit nummer het live heel goed gaat doen.

Holy Snake Mother gaat over de dood van Cleopatra als gevolg van adderbeten, waarbij er één adder was die haar niet beet. Deze adder wordt door de band bezongen als ‘Velvet Viper’, wat natuurlijk een mooie referentie is naar de bandnaam. Het gesis van slangen en een statig intro leiden het nummer in, tot het overgaat in een uptempo metalsong. Evenals de opener van de plaat een prachtig exemplaar van wat je kunt verwachten op de rest van het album.


Er wordt op deze schijf behoorlijk gespeeld met tempowisselingen tussen coupletten en refreinen en je moet enigszins aan de zang van Jutta gewend zijn om ten volle van het album te kunnen genieten. Hoe vaker je de nummers hoort, hoe meer je ontdekt. In alle nummers zitten namelijk keyboards verwerkt, maar deze zijn zo goed in de mix gezet dat ze heel subtiel aanwezig zijn en op de juiste momenten de perfecte aanvulling geven op de muziek.

Zed Yago werd bestempeld als één van de grondleggers van dramatic metal, een zijtak van de power metal, vanwege haar Wagneriaanse thema. Velvet Viper zet deze traditie voort en  levert hiermee haar beste werk tot nu toe af. Vooral hulde aan Jutta Weinhold, die afgelopen oktober de leeftijd van 73 jaar bereikte en nog steeds onvermoeid doorgaat. Ook haar stem heeft nog steeds niets aan kracht en vitaliteit verloren.  

Score:

91/100

Label:

Massacre Records, 2021

Tracklisting:

 1. Sword Sister
 2. Let Metal Be Your Master
 3. Cosmic Healer
 4. Holy Snake Mother
 5. Voice of an Anarchist
 6. Sassenach
 7. Osiris
 8. On the Prowl
 9. Long Shadows
 10. Darkness of Senses
 11. Götterdämmerung (Acoustic Version)

Line-up:

 • Jutta Weinhold – Zang
 • Holger Marx – Gitaar, achtergrondzang
 • Johannes Horas Möllers – Basgitaar, achtergrondzang
 • Micha Fromm – Drums

Links: