Velozza – Apocaholic

Een paar weken geleden viel er een fysieke cd in mijn brievenbus met daarop een post-it met daarop “Hallo Clemens, voor den review. Hails Velozza“. Op de enveloppe stond geen afzender en een biografie ontbrak. Nadat ik even de Sherlock Holmes had uitgehangen, kwam ik erachter dat het hier gaat om een Limburgse thrashmetalband die eerder de EP Excluded Human Being door Zware Metalen liet recenseren.

Mijn collega was destijds niet helemaal te spreken over de zang met daarbij de kanttekening dat het een kwestie van smaak is. Daarover valt spreekwoordelijk niet te twisten maar ik ben van mening dat de zang wel degelijk bij de muziek op de eerste volledige cd van Velozza past. Er straalt een maniakale gekte van uit die past bij het hoekige gitaarwerk. Uniek is de zang in ieder geval.

Wat verder opvalt zijn de prima composities. Opener en titelnummer valt direct op met een lekker intro, goed geplaatste basloopjes, een vroeg geplaatste gitaarsolo en een lekkere half-time break. Dat belooft wat. Het daaropvolgende Closing The Border klinkt erg catchy en zit vol verrassende wendingen. Het gitaargeluid klinkt erg vet en er wordt strak gemusiceerd. Andere nummers die eruit springen zijn Cut The Cord (lekker slepend gebracht en prachtige, enigszins oosters aandoende solo’s), Silence Is Silver (Pantera meets Megadeth), het felle Moral Superiority en There Is No God met Slayer-achtige tokkeltjes en een door Dave Mustaine geïnspireerde solo. Kortom: ‘vullers’ staan er niet op Apocaholic.

Waar de EP eerder op deze site werd aangeprezen als concurrent van Distillator, durf ik de stelling te nemen dat Velozza zich kan meten met internationale thrashbands. Het is daarom onbegrijpelijk dat er nog geen label heeft toegehapt en Apocaholic in eigen beheer uitkomt.

Score:

87/100

Label:

Eigen beheer, 2021

Tracklisting:

 1. Apocaholic
 2. Closing The Border
 3. Mental Hijack
 4. Cut The Cord
 5. Heads & Tails
 6. Talking Shit
 7. Silence Is Silver
 8. Moral Superiority
 9. There Is No God
 10. The Gap

Line-up:

 • Jos – Zang, Gitaar
 • Bas – Gitaar
 • Ron – Basgitaar
 • Hubie – Drums

Link: