Veld – Daemonic: The Art of Dantalian

Veld – Daemonic: The Art of Dantalian
Lacerated Enemy Records, 2015

Veld komt uit Wit-Rusland, maar je zou zweren met een poolse band te maken te hebben. Niet verwonderlijk, gezien de geografische nabijheid, maar de plaat is verder ook gewoon opgenomen, gemixt en gemasterd in Polen. Qua productie dus op en top Pools.

Qua muziek is het verhaal gelukkig genuanceerder. Je hoort er van ver misschien wat (oude) Behemoth in, maar het zijn toch vooral bands als Nile, Fleshgod Apocalypse en Hour of Penance die ik als voornaamste ijkpunten naar voor zou schuiven. Vrij technische deathmetal dus die nergens de brutaliteit uit het oog verliest. Wat Veld onderscheidt van genoemde bands is de duistere sfeer die de muziek ondanks de technische perfectie weet op te roepen.

Het gevaar bij dit soort muziek mag bekend zijn: de grens tussen constante brutaliteit en eentonigheid is flinterdun. Veld omzeilt deze valkuil met de nodige dynamiek en een enkle rustpuntje halverwege de rit. Het maakt dat wanneer de slottonen wegebben, je gelukkig niet het gevoel hebt naar een monotone charade hebt zitten luisteren.

Ik kan Daemonic: The Art of Dantalian dan ook warm aanbevelen aan mensen die hun deathmetal graag technisch en toch bruut hebben. Misschien spreekt de donkere sfeer zelfs een enkele blackmetalfan aan.

Tracklisting:Veld - Daemonic: The Art of Dantalian

 1. The Sweet Sound of Torment
 2. World in Obscure
 3. Constant Suffering
 4. Endless Spiritual Paranoia
 5. Lost but Never Forgotten
 6. Merciless and the Innocents
 7. Conquerors of All Icons
 8. Love – Anguish – Hate

 9. In Eternal Waiting
 10. Annihilation of Divinity (Trust upon Ignorance)

Line-up:

 • Tomasz Wawrzak – Basgitaar
 • Wojtek Slavinsky – Drums
 • Andrey Prudnikov – Gitaar
 • Kirill Bobrik – Gitaar, zang

Links: