Vektor – Black Future

Vektor – Black Future
Heavy Artillery Records, 2009

Met een logo als dit denkt een iets oudere ziel meteen aan Voivod. Voivod wordt alom gewaardeerd als grondlegger van een bepaalde sound. Disharmonisch en spacy dubbelzinnig gitaarspel, moeilijk te omschrijven, wie ze kent weet wat ik bedoel. Nooit echt mijn band geweest eigenlijk, ik vreesde dus wat voor de uitslag van dit Vektor.

Vektor kanaliseert inderdaad de Voivod-sound in zijn muziek, maar het gaat veel verder dan dat. Niet alleen de futuristische vibe keert terug, Vektor doet bijzonder eigenzinnige dingen over zowat alle genre’s heen. Jazzy techniciteiten geven de nummers een progressief karakter, terwijl het eigenlijk best wel de moeite was op zichzelf. Naast de thrashy componenten hoor je veel invloeden van black en death metal terug: Pestilence, Dimmu Borgir, Atheist, Cradle of Filth, … teveel om op te noemen. Wat ik absoluut zeker niet wil vergeten te vermelden is wel het feit dat de nummers extreem spannend zijn. De ene achtervolging na de andere, afgewisseld met creepy “Space 1999” geluiden, kille arpeggio’s, ingenieuze gitaarpassages, … overgangen die subtiel accelereren van progressieve thrash naar razende black metal. Schitterend!

Er wordt bijzonder veel puur instrumentale muziek gebracht die experimenteel klinkt, ook al wil ik het zo niet benoemen. Experimenteel heeft de bijklank dat ze maar iets “proberen”. Dit is zeker niet zo in dit geval. Black Future is gedurfd en geslaagd. Eens je over de rauwe, doch verstaanbare thrashvocalen heen bent, hoor je alleen maar sublieme metal. Polyvalent, boeiend en avontuurlijk. Dit is betoverend materiaal.

Een zeer bijzondere release. Onalledaags, maar wel aan iedereen aan te raden. Probeer het uit en geef uw mening. Luistertip: het ganse album.

Tracklisting:
Vektor

 1. Black Future
 2. Oblivion
 3. Destroying the Cosmos
 4. Forests of Legend
 5. Hunger for Violence
 6. Deoxyribonucleic Acid
 7. Asteroid
 8. Dark Nebula
 9. Accelerating Universe

Line-up:

 • David Disanto – Vocals, Guitar
 • Erik Nelson – Guitar
 • Frank Chin – Bass
 • Blake Anderson – Drums

Links: