Veiled – In Blinding Presence

Een tijdje geleden viel mijn oog op de fascinerende hoes van een Duitse blackmetalplaat. Het bleek een debuutplaat te zijn, van een obscuur (dat hoort zo) gezelschap genaamd Veiled. De Amerikaanse Veiled kende ik al, nu is er ook een Duits anoniem gezelschap met die naam. Eventjes dachten ze erover na om zichzelf The True Veiled te noemen, van dat idee zijn ze teruggekomen. In Blinding Presence is het album dat voor me ligt.

Nu hoeft het voor mij niet per se progressief of grensverleggend te zijn qua black metal, maar echt conservatief zou ik mezelf nu ook weer niet gaan bestempelen. In het geval van Veiled is het echter wel de vernieuwende soort black die je te horen krijgt, gelukkig wel zonder dat de vernieuwingsdrang te kunstmatig klinkt. Veelzijdige black, met enerzijds basgevoelige Imperial Triumphant/Yellow Eyes, een tweede kant met dissonante Deathspell Omega en een derde kant waar Noorse avantgarde/progblack à la Dødheimsgard/Furze ontspringt. Avontuurlijk en spannend, met een postblack-productie die het midden houdt tussen een verlaten garage en een geïsoleerde zolderkamer. Heel authentiek maar niet al te evil of grimmig, behalve dan bepaalde gitaarstukken die vaak een Mayhem-psychose in zich dragen. Deze band is uit Leipzig afkomstig, misschien vandaar de link met Mayhem (kenners weten wat ik bedoel).

Interessante black metal voor mensen die het graag nerveus/psychotisch/chaotisch hebben, met een link naar het verleden en de toekomst. Ik hoor graag meer van dit Veiled en vraag me luidop af wie deze heren zijn.

Score:

79/100

Label:

Into Endless Chaos Records, 2019

Tracklisting:

  1. Glaring Brume
  2. Triunity
  3. The Healing Atter
  4. Steps
  5. Selfchasm
  6. Saintly Aisles
  7. Bringer of Lambency

Line-up:

  • onbekend

Links: