Vargstuhr – Dystopia

Uit Tenerife, Spanje, komt deze relatief nieuwe melodisch blackmetalband Vargstuhr met in zijn gelederen, inderdaad, Vargstuhr. De man die instaat voor alles dus ook de opnames in zijn eigen studio, artwork en lay-out. Dit Dystopia is de eerste volwaardige plaat en komt uit via het Oekraïens Vacula Productions. Een voor mij onbekend label. À’ Répit, een Italiaanse blackmetalband, die beperkt wat indruk maakte met I Canti Della Veglia, bracht zijn eerste album hier blijkbaar op uit.

One Dimensional Man laat ons direct kennismaken met de muzikale kwaliteiten van deze Spaanse band. En er moet meteen gezegd worden: erg hoogstaande, bijzonder kwaliteitsvolle black metal moet je niet verwachten. De variant waarvoor Vargstuhr gekozen heeft, is deze die door eenvoud, agressie en bruutheid overeind dient blijven te staan. De productie gaat hierbij niet direct een hulp zijn. Deze is behoorlijk ondermaats en het is vooral de geprogrammeerde drum die wat te overheersend in de mix staat en alzo er voor zorgt dat een aantal frissere ideeën worden weggeblazen. Een knetterend vuur, een atmosferische gitaarlijn en een wandelende baspartij brengen Refied Nature aan. Die wandelende baspartij gaan we op dit album nog vaker horen.

Wat ook meteen duidelijk is, is dat het soleerwerk op gitaar, de heer Vargstuhr best overlaat aan anderen. De irritante beginriedels in The Force Of The Ancient Earth laat je daarom best links liggen. Je kiest beter voor The Flames Swept The Earth. Een hondsbrutaal nummer waarbinnen je ook nog eens kennis kunt maken met cleane vocalen. Niet al te hoogstaand gebracht, maar echt wel een toevoeging. De solo hier is ook weer stukken beter.

The Forgetfulness Of Mankind Reign lijkt een wat vreemde eend in de bijt te zijn. Het laat een meer paganeske Vargstuhr horen. Compleet met koorachtige gezangen en gebruikmakende van originele instrumenten wordt dit nummer ingezet. Het kent een wat Isengard – achtig verder verloop.

Een niet al te boeiend debuut. Nochtans hoor ik hier en daar toch wat frissere insteken. Het advies is dan ook deze verder uit te werken en misschien toch eens uit te kijken naar een drummer van vlees en bloed. Nog een tip: telkenmale de bas overal door laten wandelen hoeft nu toch ook weer niet. Laat dit instrument ook doen waar het goed voor is, met name, een eenvoudig en simpel fundament leggen. Ik ben benieuwd of mijn tips tot in het zonnige Tenerife geraken en ben alzo dus steeds bereid nieuw werk van Vargstuhr te aanhoren.

Score:

65/100

Label:

Vacula Productions, 2021

Tracklisting:

  1. One Dimensional Man
  2. Refied Nature
  3. The Force Of The Ancient Earth
  4. The Flames Swept The Earth
  5. Under The Shadow Of The Desolation
  6. Rebirth
  7. The Forgetfulness Of Mankind Reign
  8. Utopia

Line-up:

  • Vargstuhr – Zang, alle instrumenten

Links: