A’ Répìt – I Canti Della Veglia

Oude verhalen, vertelsels die gebaseerd zijn op eigenaardige waarnemingen in de natuur of bevreemdende overtuigingen, dat type verhalen dat vroeger overgedragen werd van generatie op generatie. Deze verhalen die bij het ondergaan van de zon aan het haardvuur werden verteld door oma of opa aan hun jonge kleinkinderen. Met die bizarre, onderaardse twist die menig kind net genoeg angst inboezemde om langer dan gewoonlijk wakker te liggen. Dat type verhalen, dat soort vertelsels is de voedingsbron van waaruit dit Italiaanse duo, A’ Répìt, een tweede album, I Canti Della Veglia, heeft geschreven. Het roept hierbij ook de hulp in van Nequam, zanger, keyboardspeler, gitarist die actief is bij het eveneens Italiaanse black metal/ambient gezelschap The Magik Way.


Het lijkt bij de start van het album of er in een afgelegen kerkje of kapel een bijzondere zangstonde aan de gang is. Alzo is dit Signore Delle Cime een beladen opener. Doorheen het hele album komen dit soort bevreemdende zangstondes nog wel eens vaker voorbij waaien. De opvolger, Bezoar, waarvan hierboven de clip, laat je kennismaken met toch een goed verteerbare brok black metal. Het start voorzichtig en scherp en de vocalen lijken geplukt uit een ondoordringbaar bos. Het heeft wat weg van het geluid van een raaf of grote kauw. Bijzonder te noemen. Wanneer Amnios op je wordt losgelaten lijk je verstijfd van schrik om bij de eerste maten te bevriezen in de baarmoeder van je eigen bestaan. Opnieuw een bijzonder hoorspel, dit nummer. Masnada is dan weer één van de beste nummers van deze plaat, al was het maar voor het black-and-roll gevoel dat je krijgt. Op La Roccia Di Jean Grat hoor je een heerlijke melodie, gedragen door een strakke blast. En deze Italianen hebben het wel in zich dit soort bijtende melodietapijten te weven, ook in Ventre Di Lupo word je in de hals gebeten.

Het is een bijzonder album, ik gaf het al aan. De combinatie van blackmetalnummers, veelal op mid-tempo leest geschoeid, afgewisseld met eerder instrumentale, obscure composities, werkt wel. Het gebruik van de Italiaanse taal geeft net die extra korzelige laag. Je mag dan wel niet alles verstaan van wat er gepreveld of gezongen wordt, het kruipt je wel in de koude kleren.

Een typische Naturmacht release: kwaliteitsvolle black metal gedrenkt in een paganeske sfeer en uitgevoerd in een eerder Scandinavische stijl en dan nog eens voorzien van een goed uitgedacht, eerder luguber thema.

Score:

70/100

Label:

Naturmacht Productions, 2021

Tracklisting:

 1. Signore Delle Cime
 2. Bezoar
 3. Amnios
 4. Seungoga
 5. Masnada
 6. Processione
 7. Il Passo Delle Cenge
 8. La Roccia Di Jean Grat
 9. Ventre Di Lupo
 10. Vengeance From Beyond
 11. Essenza

Line-up:

 • Gypaetus – Gitaar, basgitaar
 • Skarn – Drums, gitaar, zang, keyboards

Links: