Vardan – No Exit From The Forest

Vardan is terug met zijn zoveelste blackmetalschijf. Deze nieuwste heet No Exit From The Forest. Ik zie intussen wel dat ik Growls From Etna, vorig jaar uitgekomen, gemist heb. Verdikke toch. Deze Siciliaan, Vardan, die achter dit éénmansproject zit gaat het me vermoedelijk wel vergeven. Het is immers erg moeilijk de productiviteit van de man bij te houden. De laatste plaat, Dark And Desolated March, dateert uit 2020 en bleek release nummer 43 te zijn. Nu zitten we dus aan release 45. Vardan staat voor ijskoude, Siciliaanse black metal. Kan dat hoor ik jullie denken, natuurlijk kan dat. Luister maar.

Een krakkemikkige productie en krasserige muziek worden voorzien van een vers dotje sneeuw en een zuchtje ijskoude wind, Vardan ten top. De heer kruipt meteen onder je koude kleren. Bezwerende keyboardlijnen en schuurpapieren riffs met daarover doorleefde vocalen dat is nog altijd het recept om je in het ijskoude bos te houden en je daaruit niet te laten ontsnappen. En ik kan je alvast vertellen: dat gaat je zeker niet lukken. Op het einde van deze plaat ben je zo geïmpregneerd met het Vardiaanse gedachtengoed dat je braaf in de ijskoude sneeuw blijft zitten. Met paarse lippen, een bevroren neuspunt, ijskoude vingertoppen en gevoelloze tenen.

De dissonante monotonie die we nog kennen van de -tig andere platen van Vardan wordt niet aan de kant geduwd, evenmin laat hij zijn aangeboren zwartgalligheid varen. Elk nummer is weer een uitstap naar één of andere uithoek van Vardan’s zieke geest. Telkenmale gebruikt hij hiervoor rudimentaire black metal die wordt opgesmukt met een behoorlijke scheut ambient.

De vijf nummers op dit No Exit From The Forest zijn onlosmakelijk met elkaar verweven en combineren eenvoud met duisternis, zwartgalligheid met pijnlijke dissonantie en monotonie met doorleefde, moegetergde geesteswandelingen. Tiens, heb ik dit niet al eens gelezen? Inderdaad in de review van Dark And Desolated March. Maar waarom herhalen dan? Vind jij dat je de muziek van Vardan anders kan beschrijven?

Score:

75/100

Label:

Moribund Records, 2022

Tracklisting:

  1. No Exit From The Forest, part 1
  2. No Exit From The Forest, part 2
  3. No Exit From The Forest, part 3
  4. No Exit From The Forest, part 4
  5. No Exit From The Forest, part 5

Line-up:

  • Vardan – Zang, alle instrumenten

Links: