Vardan – Dark And Desolated March

Zo. Hier zijn we dan met de 43ste release – als ik me niet mis tel – van Vardan. Deze Italiaanse éénmansband bestaat sinds 1997 en de eerste plaat werd in 2004 uitgebracht. De laatste release, als ik dan enkel de full lenghts tel (33 intussen), dateert van 2019, The Wish Of Weeping. De black metal die deze brave man brengt is zo mistroostig, diep droevig en wordt best vergeleken met bands als Xasthur en consorten. Er wordt een duister brouwsel afgeleverd met als belangrijkste ingrediënten de klassieke ijskoude gitaarpartijen en bevriezende keyboardlijnen. De vocalen mag je evenmin vergeten, ze liggen weliswaar wat naar achter in de mix, maar zuigen je zo de dieperik, de afgrond in.

Hoe diep moet je in deze afgrond geduikeld zijn om dit type van black metal ten berde te brengen? Hoe een diepe kerven moeten er op je voorarmen wel niet te bewonderen zijn als de pijn die je van binnen voelt, hierlangs naar buiten druppelt? Hoe donker moet dit bloed wel niet zijn, donker daar het geen zuurstof meer in zich herbergt omdat het al verbruikt is?

De heer Vardan levert opnieuw een ondergronds, zwart, monotoon blackmetalmonster af dat je geheid zal achtervolgen als je ‘s nachts eenzaam en alleen op je doorlegen matras in slaap tracht te vallen. Het zijn de spookachtige geluiden die je doen verdwalen in de oh zo kenmerkende eentonige gitaarlandschappen, een landschap al waar je geen spreekwoordelijke schapen gaat moeten zoeken, evenmin tellen. Je zal wel in slaap vallen maar dan met verdriet, met tranen op je wangen die misschien klassiek zout zullen smaken maar waarschijnlijk, en enkel nu, voorzien zullen zijn van een salpeterhoudende geur.

De vijf nummers op dit Dark And Desolated March zijn onlosmakelijk met elkaar verweven en combineren eenvoud met duisternis, zwartgalligheid met pijnlijke dissonantie en monotonie met doorleefde, moegetergde geesteswandelingen.

Zo simpel kan black metal zijn in al zijn facetten… of toch niet?

Score:

70/100

Label:

Moribund Records, 2020

Tracklisting:

  1. Dark And Desolated March, Part 1
  2. Dark And Desolated March, Part 2
  3. Dark And Desolated March, Part 3
  4. Dark And Desolated March, Part 4
  5. Dark And Desolated March, Part 5

Line-up:

  • Vardan – Zang, alle instrumenten

Links: