Varathron – Crowsreign

Varathron – Crowsreign
Black Lotus Records, 2004

De Griekse band Varathron gaat ook alweer 16 jaar mee, en vele mensen zullen wel eens van de band gehoord hebben, of hebben zelfs een of enkele cd’s ervan in de kast staan. Het meest bekende werkje zal misschien de split met Necromantia zijn. In die 16 jaren heeft Varathron bij meerdere kleine labels gezeten, en voor het eerste nieuwe materiaal in 6 jaar tijd is de band bij Black Lotus Records neergestreken.

Ik moet bekennen dat voor mij alleen de naam van de band bekend was voordat ik deze promo in handen kreeg, maar afgaande op reviews van andere cd’s, is Varathron nog net zo vaag en complex als vroeger. Wat Varathron op deze cd brengt ligt best ver van black metal af, ik zou het atmospherische, complexe, zeer afwisselende metal noemen, met hoogstens wat hints naar black metal middels een leuke riff hier en daar. Het eerste nummer “Evil gets an Upgrade” steunt zwaar op een piano, net als het nummer “Creation of Satan”, en bevat enkel cleane zang. Met zijn dikke 2 minuten zou het een intro kunnen zijn, maar het klinkt als een volwaardig nummer. De rest van de cd wordt gekenmerkt door een zwakke grunt, veel DB-drum, maar ook een constant aanwezige melodie, gebracht door zowel keyboards als melodische gitaarriffs. Het nummer “The Grim Palace” bevat enkele aardige (black metal) riffs, en steekt er voor mij wel bovenuit.

De cd is enorm afwisselend, zo afwisselend dat de samenhang vrij ver te zoeken is en de aandacht bij het luisteren van deze cd af en toe wegglipt. Zo gebeurde het dat mijn aandacht tijdens het 12.32 minuten durende “The King of Asine” meerdere malen terugkeerde naar de muziek, en ik me erover verbaasde dat ik nog steeds naar hetzelfde nummer zat te luisteren. Dit nummer is veel te lang, en waarschijnlijk had ik het niet gemerkt als het in 2 stukken opgedeeld was. Het laatste nummer “Angel of Revenge” is dan op de valreep nog bijna een puur staaltje heavy metal, na een atmosferische interlude.

Zelfs de melodie is in elk nummer weer anders. De keyboards worden veelzijdig gebruikt, evenals de gitaren (af en toe komt er een akoestisch stukje voorbij), en in “The Sign of Eternal Curse” komt zelfs een fluit voorbij. De riffs varieren van traag tot af en toe hoog tempo, en de vocalen zijn zowel clean als een grunt, waarover ik echter niet zo te spreken ben.

“Crowsreign” is een gevarieerde atmospherische metal cd, die niet zo heel veel met black metal te maken heeft. Echt overtuigend is Varathron met deze cd niet, wat dat betreft is het nietszeggende artwork wel toepasselijk. Er is naar mijn mening veel betere melodische (black, als je wil) metal beschikbaar. Er zitten vast goede concepten en ideeen achter “Crowsreign”, maar die komen niet op me over. “Crowsreign”: alleen als je veel geld over hebt en het misschien als uitdaging ziet om de geest van deze Grieken te doorgronden.

Varathron200
Tracklist:

 1. Evil Gets an Upgrade
 2. There is no God
 3. The Grim Palace
 4. Darkness Falling
 5. Creation of Satan
 6. The Sign Of Eternal Curse
 7. A Vision of a Nameless Soul
 8. Emerging from the Immortals
 9. The King of Asine
 10. Spirit of The Tomb
 11. Angel of Revenge

Line-up:

 • Stefan Necroabyssious – Vocalen
 • Bill (Crazy Wizard) – Keyboards
 • Achilleas – Gitaren, basgitaar
 • Haris – Drums

Links: