Vanishing Point – Dead Elysium

Het Australische Vanishing Point debuteerde in 1997 en bracht daarna nog vier albums uit. In 2014 verscheen Distant Is The Sun en daarna werd het stil. En nu verschijnt, aan het eind van de zomer, het zesde album van de band . Volgens eigen zeggen probeert men hierop niet zo heavy mogelijk te spelen maar eerder lekker losjes te componeren en wel te zien wat er uitkomt.

Wel, het levert een album op dat inderdaad niet geforceerd klinkt. Toegegeven, ultra-heavy is het ook niet allemaal. De eerste twee nummers zijn niet de sterkste en doen vermoeden dat Dead Elysium geen hoogvlieger gaat worden. Er wordt enigszins geforceerd een poging gedaan technisch te klinken, met name waar het de ritmes aangaat, en de melodietjes zijn net te zoetsappig.

Maar daar is ineens To The Wolves met een a capella introotje welke de aandacht trekt. Vanaf dat moment gaat het bergopwaarts met dit album en komen er pareltjes als The Fall, Recreate The Impossible en The Ocean. Hierin werken die tegendraadse ritmes dus wel… Het zijn van die nummers die niet direct muzikale oorwurmen zijn maar vragen om meerdere luisterbeurten. En juist dan vallen de kleine details van subtiel toetsenwerk, vloeiende drumfills en fraaie gitaarloopjes op.

Desondanks is in alle nummers ruimte voor een epische feel. Majestueus, maar zonder pompeus te worden. En geholpen door een goede productie wordt het album steeds beter naarmate het einde nadert. Een subtopper met toekomst werd de band zes jaar geleden door collega Al Foet genoemd. Een belofte die Vanishing Point heeft ingelost.

Score:

79/100

Label:

AFM Records, 2020

Tracklisting:

 1. Dead Elysium
 2. Count Your Days
 3. To The Wolves
 4. Salvus
 5. The Fall
 6. Free
 7. Recreate The Impossible
 8. Shadow World
 9. The Healing
 10. The Ocean

Line-up:

 • Silvio Massaro – Zang
 • Chris Porcianko – Gitaar
 • James Maier – Gitaar
 • Gaston Chin – Basgitaar
 • Damien Hall – Drums

Links: